Kotlíkové guláše
Kotlíkový guláš I - Kotlíkový guláš s noky II - Kotlíkový guláš slovenský III - Kotlíkový guláš se zeleninou IV
Do této kapitoly jsem vybral několik tzv. "kotlíkových gulášů", takto označených z několika pramenů. Pak jsem je k sobě přiřadil a snažil se určit jejich společnou chrakteristiku, tj. přijít na kloub tomu, proč jsou tyto guláše či spíše ragú, označovány s přívlastkem "kotlíkové".
Vždyť v kotlíku je již dnes většinou nevaříme, snad je můžeme jen v podobných nádobách podávat, ale to nemůže být přece hlavní důvod. Je to snad pozůstatek dřívějšího způsobu jejich přípravy, nebo jen reklamní trik, jak lépe a okázaleji prodat v "lepší" restauraci guláš. Zákazník může být snadno nalákán na představu romantické večerní puszty, kde ohniště ozářuje místo, nad kterým v zavěšeném kotlíku bublá lahodně vonící guláš. Myslím, že na každém ze jmenovaných důvodu něco pravdy je, ale hlavní příčina bude nejen v historické souvislosti, ale v tom, že tento pokrm s charakterem dobrého guláše je komplexní. Je totiž připravován v jedné nádobě (hrnci - kotlíku) od počátku až do konce, a to se vším všudy tj. i s příkrmem: nejčastěji s nočkami či bramborami. Má tedy charakter typického "jídla z jednoho hrnce", . . . pardón kotlíku. V praxi to znamená že, v nádobě spolu s dušeným masem, cibulí pod. uvaříme v závěru v guláši i vlastní příkrm: určité množství brambor nebo tužší nočky. Brambory jsou v těchto guláších většinou již dle receptu přítomny, i když v menším množství, na zahuštění pokrmu. Zkrátka připravujeme guláš současně s přílohou najednou, ve stejné nádobě. V následujících receptech např. uvaříme guláš a když je maso měkké, tak v závěru do něj vhazujeme těsto na tužší nočky, ty se v guláši uvaří a stávají se nedílnou součástí pokrmu. Nebo v jiném receptu nočky uvaříme zvlášť, ale zamícháme je tam ještě před podáváním a necháme ještě chvíli s gulášem "táhnout".
Takový komplexní pokrm typu guláše můžeme podávat přímo v jedné nádobě, ve které jsme ho uvařili a každý si může nabrat všeho podle libosti: maso, šťávu, brambory i nočky. Guláše číslo II. a III.jsou příkladem receptů s nočky a recept I. a IV. zase receptů s větším množstvim brambor".>
Kotlíkový guláš I
(Věnek Baudyš: "Guláš po každé jinak" svazek 134, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1985)
Suroviny:
500 g předního hovězího masa3 lžíce oleje2 cibule1 stroužek česneku1 lžička sladké mleté papriky600 g brambor3 rajčata200 g zelených paprik
1 lžíce hladké moukykmínmajoránkapažitkasůl
Postup přípravy:Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a česnek. Maso nakrájíme na kostky a dáme opéci na cibuli. Přídáme mletou papriku, osmahneme, přidáme sůl, kmín, maso podlijeme vodou a dusíme. Oloupané brambory, zelené pariky a rajčata nakrájíme. Po chvilce zalijeme směsí slabě opražené mouky rozmíchané ve studené vodě. Zahušťujeme jen velmi málo, protože vařené brambory pokrm částečně spojí. Okořeníme majoránkou a pažitkou. Podáváme s chlebem a se zeleninovým salátem.
nahoru
Kotlíkový guláš s noky II
(Ze sbírky přítele Pavla Jana Svobody ze Zlína, 2002)
Suroviny: 500g hovězí maso80 ml oleje200 g cibule20 g červené papriky20 g soli1 g kmínu5 g česneku600 g brambor100 g paprikových lusků800g rajčat
Na nočky:60g mouky1 ks vejce2 g soli.
Postup přípravy:Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na malé kousky. V hrnci zahřejeme olej a necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Odstavíme z plotny a zaprášíme sladkou červenou paprikou, rychle promícháme, přilijeme trochu vody a vaříme tak dlouho, dokud se voda téměř nevyvaří.Dusíme cibuli ve vlastní šťávě, přidáme pokrájené maso, osolíme, promícháme a pod pokličkou dusíme při mírné teplotě, až se vývar z masa téměř vyvaří.Pak přidáme kmín a prolisovaný česnek. Koření promícháme a stále přiléváme jen tolik vody, aby se maso dusilo v malém množství vývaru; tak jak je pravidlem pro guláše.Mezitím pokrájíme omyté brambory na kostičky asi 1 x 1 cm a necháme je chvíli stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájíme na stejně velké kousky. Když je maso téměř měkké, vodu vyvaříme a přidáme připravené brambory a papriku. Dobře promícháme a několik minut společně restujeme. Pak zalijeme asi 1 litrem vody a při mírné teplotě vaříme. Po přejití varem přidáme rajčata a vše uvaříme doměkka. Poté přidáme připravené noky (viz níže) a necháme ještě asi 2-3 minuty táhnout. Podle chuti dosolíme nebo přidáme trochu pálivé papriky. Dobrý kotlíkový guláš musí mít ohnivě rudou barvu a být velmi vydatný, neboť se jedná o typické "jídlo z jednoho hrnce". Servírujeme horké, v kotlíku nebo v polévkové misce.
Příprava nočků:Během dokončování guláše uvaříme jednoduché noky. Z vejce, mouky, vody a soli vypracujeme tuhé těsto a na pomoučeném vále utvoříme malé nočky. Uvaříme je v lehce osolené vodě, přecedíme, hodně propláchneme studenou vodou a odložíme stranou. Pak je vhodíme do guláše jak je uvedeno v receptu a dovaříme.
nahoru
Kotlíkový guláš slovenský III
(A. Dvorský a kol.: "Naša kuchárka", Nakladatelství "Obzor" Bratislava, 1964)
Suroviny:
300 g hovädzieho mäsa60 g masti nebo oleja100 g cibule800 g zemiakov1/2 vajca50 g krupicovej múky50 g zelenej papriky50 g rajčiakovsolčierne koreniečervená paprikacesnakvoda
Postup přípravy:Na masti opečieme mäso pokrájané na kocky. Pridáme pokrájanú cibuľu, ktorů necháme zapenit, červenú papriku, sol, čierne korenie, rascu a rozetrený cesnak. Prilejeme trochu vody, prikryjeme a dusime. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme pokrájané zemiaky a spolu dodusíme.Z múky, vajca a vody vypracujeme polotuhé cesto, z ktorého odkrajujeme malé kúsky a hádžeme do vriaceho guláša.Nakoniec pridáme očistenú zelenú papriku pokrájanů na rezance, rozčtvrtené rajčiaky a ešte povaríme. Podáváme s chlebom.
nahoru
Kotlíkový guláš se zeleninou IV.
(Ze sbírky přítele Pavla Jana Svobody ze Zlína, 2002)
Suroviny:
4 mrkve2 velké brambory150 g cibule2 rajčata750 g hovězí kližky2 stroužky česneku4 lžíce oleje1 lžičku sladké papriky1 lžičku pálivé papriky1 lžíci rajského protlaku500 ml masového vývarusůlpepř1/2 lžičky cukru
Postup přípravy:Oškrábeme mrkev a brambory, oloupeme cibuli, rajčata očistíme a omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, česnek oloupeme a prolisujeme. V kastrole rozehřejeme olej a maso s cibulí na něm prudce a krátce opečeme. Přidáme papriku, protlak, mrkev, rajčata a brambory a za stálého míchání krátce osmahneme. Zalijeme masovým vývarem a na mírném ohni přikryté asi 60 minut dusíme. Podle chuti osolíme, opepříme a přisladíme a podáváme v kotlíku.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME