Grilované steaky marinované v sherry - Sherry Marinated Steaks
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books,str.78, Great Britain)
Suroviny pro 4 porce:450 g hovězí ramínko, nakrájené na 2 cm plátky2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka1 stroužek česneku1/4 lžičky pepře110 ml suchého sherry60 g nakrájených žampiónů, osušených1 lžíce petrželky (nastříhaná špičkami nůžek v misce)2 lžičky kukuřičné mouky1/2 lžičky instantního hovězího bujónu, nebo 1 kostkucibule na klínky rajčata na klínky (nejsou nutné)
Přílohy: brambory, hranolky
Postup přípravy:Odstraníme tuk z masa a nakrájíme je na plátky a umístíme do plastového sáčku. Sáček vložíme do nízké, přiměřeně velké misky. K masu v sáčku přidáme nakrájenou cibulku, česnek a 1/4 lžičky pepře a nakonec zalijeme sherry. Sáček pevně utěsníme zatočením a vložíme do chladničky, kde necháme marinovat 8 až 24 hodin. Během této doby maso v sáčku jednou nebo dvakrát obrátíme tj. zamícháme jeho obsahem nebo promasírujeme. Pak steaky osušíme a marinádu uchováme. Plátky masa vložíme na grilovací pánev a grilujeme po dobu asi 5 minut na jedné, pak dalších asi 5 - 6 minut na druhé straně.Mezitím přidáme k marinádě asi 220 ml vody a zředěnou marinádu smícháme na menší pánvi se žampiony, petrželkou, kukuřičnou moukou a granulemi hovězího bujónu. Vaříme za stálého míchání až zahustíme obsah na omáčku. Jakmile začnou u dna vznikat bubliny, ještě 2 minuty provaříme. Steaky dáme na horký talíř a polijeme lžící omáčky. Porce ozdobíme klínky cibule nebo rajčat.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME