Sekaná z hlívy ústřičné
(Recept od Libuše Čermákové, asi z pořadu českého rozhlasu, Brno, 2010)
Hlíva ústřičná - také "jidášovo ucho" nebo "černá houba" je nejen chutná, ale i zdravotně prospěšná. V DDK i na interentu již najdeme napsáno hodně dobrého napsáno. Jidášovo ucho roste na bezu a jiných listnáčích a po je dohněda až černohněda zbarvené. Podle houbařů údajně nemá smysl ho sbírat v létě a na podzim. Tou dobou jsou houby u nás plné červů, které nejde odstranit. Jídášovo ucho najdeme v přírodě i v zimě, - to není nesmysl. S pětatřiceti kilogramy jidášova ucha se ve čtvrtek 20. ledna 2011 vrátil z vycházky houbař Jaroslav Čech z Vejprnic na Plzeňsku, jak o tom píše i-Dnes.cz. Jidášovo ucho je vděčná houba. V kuchyni je můžeme použít na různé způsoby (viz recepty DDK) a i když nemá samo o sobě nijak výraznou chuť. Jidášovo ucho neboli hlíva ústřičná je prodávána sušená (tzv. "černá houba"), a když ji před přípravou namočíme do vlažné vody zvětší mnohonásobně objem a změkne. Působí pak příjemně křupavě v polévkách, omáčkách, salátech a je téměř nepostradatelná v pokrmech u nás často označovaných obecně jako "čína". Nakonec již jsme se se s příznivými zdravotními účinky i s jejím domácím pěstování seznámili ZDE. V DDK najdeme mezi jinými recepty také podobný recept na přípravu karbanátek a tak ji můžeme využít i na přípravu vegetariánské sekané.
Hlíva ústřičná-foto zdrojSuroviny:Jaroslav Čech s nalezenými hlívami v lednu 2011-foto Jaroslav Čech
  • 1000 g hlívy ústříčné, očištěné
  • 1 lžíce sádla
  • 1 větší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 houska
  • asi 300 ml mléka na rozmočení housky
  • 1-2 lžičky majoránky.

    Postup přípravy:
  • Hlívu očistíme a pomeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v mixeru.
  • V kastrolu na sádle podusíme cibuli a nasekaný česnek a přidáme pomletou hlívu a chvíli ještě podusíme.
  • Mezitím rozmočíme housku v mléce a do houskové směsi vmícháme vajíčko avše dle libosti ovoníme majoránkou
  • Do směsi přidáme částečně schlazenou směs s podušenou hlívou, vše dobře promícháme a uplácáme šišku (hustotu řídíme přídavkem strouhanky), kterou obalíme na povrchu strouhankou.
  • Pekáč vypláchneme studenou vodou a sekanou pečeme při 180°C - 200°C dozlatova.
  • Podáváme s brambory na jakýkoliv způsob.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]