Pomazánka z kozáků březových na topinky
(Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 79, Praha, 2008)Kozák březový - je vedle pravých hříbků asi nejvíce ceněná jedlá houba. Kozák březový představuje komplex druhů, jejichž rozšíření není jednoduché. Roste od června až do října nejčastěji pod břízami, v březových remízkách. Klobouk má 5-15 cm široký, třeň je 8-19 cm dlouhá a má bílou dužninou a šedé výtrusy. Houba se vyznačuje tím, že starší plodnice rychle měknou. Kozák březový bývá občas napaden houbovou plísní (nedohubem). Celá plodnice je jí prorostlá a jakoby ojíněná. V tomto stavu je nejedlý. Pro svou oblibu získal řadu krajových jmen např.: březák, březovák, břunda, hnědý špičník, kobzár, korzár, kozár, kozárek, kozička, leskovják, lesčák, šedý kozák, špicák, špičník, voják, židovka. K jídlu se hodí ve všech úpravách a je také dobrý smažený jako řízek. Je podobný velmi dobrému "kozáku topolovému" s pevnou dužninou, která se poraněním barví červeně - až do měděna, která je později šedočerná.
Suroviny:250 g kozáků 1 cibuleolej dle potřeby1-2 stroužky česnekutrochu citrónové šťávymletý pepř podle chutisůl podle chutipažitka na posypání.
Postup přípravy:Očištěné kozáky nakrájíme nadrobno a osmažíme na rozpáleném oleji. Zvlášť osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme ji k houbám.Společně vše podusíme a necháme vychladnout.Pak houbovou směs umeleme na masovém mlýnku, přidáme rozetřený česnek, sůl, trochu citrónové šťávy a podle chuti opepříme.Vzniklou pomazánku natřeme na teplé chrupavé topinky, posypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.
Poznámka:
Pokud máme kozáky s hezkými hlavičkami, uděláme si je také s bylinkami:Oddělíme nožičky a celé kloboučky kozáčků vložíme do mísy, osolíme, opepříme a zalijeme kvalitním olejem.Necháme tři hodiny uležet a pak je z obou stran opečeme na másle.Přidáme mezitím nakrájené houbové nožičky, hrst nasekané cibule šalotky a čerstvých bylinek.Vše ještě krátce podusíme a dochutíme solí.Podáváme s pečivem (topinkami apod.).
ZPĚT do kapitolyHOME