Horalské nudle s bedlami
(Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 133, Praha, 2008)Bedla vysoká - roste především v jehličnatých lesích, na sušších a světlých místech a lesních pasekách. Dorůstá do výšky 20-40 cm a mívá uctihodný až 25 cm široký klobouk s hnědými šupinami. Dobře se sbírá protože svou výškou houbaře na svůj pelíšek snadněji upozorní. Je to naše nejvyšší houba. Vedle této obryně roste ještě u nás "bedla červenající" (červenec-září), bedla nebo spíše "bedlička hlavnatá" (srpen-září), která si libuje v humusu jehličnatých a listnatých lesů a konečně nejedlá (nikoliv jedovatá!) "bedla hřebenitá", která jako jako krasavice s rezavým šupinatým kloboučkem i vůní připomíná pestřce; roste v lesích i zahradách.
Suroviny:500 g těstovin (nudlí) 200 g čerstvých menších bedel120 g slaniny4 vejce150 ml mlékašpetka muškátového květumletý pepřsůl podle chutiolej na vymazáni pekáče.
Postup přípravy:Slaninu nakrájíme na kostičky a rozkvaříme v kastrolu.Přidáme očištěné a na kousky nakrájené houby a krátce osmahneme.Nudle uvaříme podle návodu v osolené vodě, slijeme a promícháme s houbami.Směs podle chuti osolíme a zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem a okořeněném špetkou muškátového květu.Nudle s vmíchanou houbou vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme, dokud se nevytvoří na povrchu zlatavá kůrčička.Podáváme se zeleninovým, salátem.
ZPĚT do kapitolyHOME