Chutná čína z hlívy ústřičné s kuřecími nudličkami
(Časopis Vlasta - speciál: "Houby", 2, str 94, Praha, 2008)
Suroviny: 400 g kuřecího masa300 g hlívy ústřičné200 ml mražených zelených fazolek5 lžíc sójové sladkokyselé omáčky3 lžíce škrobové moučky100 m bílého vína nebo vývaru 2 lžíce oleje2 stroužky česneku1 špetka mleté skořicemleté chilli podle chuti sůl podle chuti
Postup přípravy:Kuřecí maso a omytou hlívu nakrájíme na větší nudličky a lehce osolíme.Pak posypeme směs masa a hlívy trochou chilli prášku a skořicí a necháme na chvíli odpočinout.Fazolky mezitím necháme rozmrznout a překrojíme je na půlky.Maso houbami posypeme škrobovou moučkou, neboť maso během odložení zvlhne a dobře se škrobem obalí.Na pánvi (nelépe woku) rozpálíme oheň a maso spolu s houbami zprudka opečeme. (Poznámka - maso by mělo velmi rychle zbělat, aby zůstalo šťavnaté).Přidáme fazolky, přilijeme víno nebo vývar, sójovou omáčku a vše prudce povaříme.Vše promícháme, dochutíme prolisovaným česnekem, chilli kořením, případně podle chuti přidáme ještě trochu sójové omáčky.Podáváme nejlépe s vařenou rýží.
Poznámka: - podrobnosti o hlívě ústřičné a její zdravotní prospěšnosti najdeme pod příslušným heslem v připojeném "Lexikonu Dadalovy kuchařky", nebo v odstavcích s recepty v kapitole O hlívě ústřičné v kapitole "Houby" sbírky DDK a případně na stránkách Internetu.
ZPĚT do kapitolyHOME