Jamieho houbový sendvič pro vegetariány
(Jamie Oliver, "Návraty šéfkuchaře", TV seriál BBC2,do DDK zařazeno a upraveno v březnu 2004, vegetariánská kuchyně)
Houbový sendvič - připravil Jamie Oliver svým návštěvníkům - vegetariánů. Tento recept je opravdu fantastickou náhradu za maso, neboť sendvič s houbami, podobající se opravdickému steaku, chutná skvěle.
Suroviny:
Na bylinkové máslo:
  • lístky z čerstvého tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 malé chilli papričky, nasekané
  • 250 g másla (1 balíček)
  • pár větviček petrželky
  • sušená rajčata (nebo v nouzi 1 lžíce protlaku - DDK)
    Na houbové steaky:
  • větší kloboučky žampionů (případně ryzců aj. hub)
  • čerstvý dobrý žitný chléb (u nás je dostupný - DDK )
  • dijónská hořčice
  • řeřicha

    Postup přípravy:
    Příprava bylinkového másla:
  • Na bylinkové máslo vezmeme kytičku čerstvého tymiánu a trpělivě otrháme jeho drobné lístečky.
  • Česnek jenom oloupeme a přidáme chilli papričku, je to k houbám velice dobrá kombinace - stačí asi půlka velké chilli papričky, kterou jenom hrubě nasekáme.
  • Všechno totiž dáme do mixéru, (můžeme také vše velmi jemně nakrájet, ale mixer ulehčí práci, stačí i ruční).
  • Přidáme balíček na větší kousky rozkrájeného másla, trochu petrželky a usušená rajčata.
    Příprava houbového sendviče:
  • Klouboučky hub položíme na zapékací misku a na každou houbu přidáme asi lžíci bylinkového másla, vypadá to, že je toho moc, ale máslo houbami proteče a zůstane na dně pekáčku.
  • V podstatě ani tolik másla použít nemusíme, ale tak to houby pěkně ochutí.
  • Houby s máslem dáme na 15 - 20 minut péct do trouby asi na 220°C, musí se pěkně propéct.
  • Dobrý, vypečený, měkký chleba nakrájíme na šest krajíců, asi tak centimetr silných.
  • Uděláme z nich trochu vylepšené vegetariánské sendviče.
  • Důležité při přípravě tohoto houbového sendviče je natřít na každý krajíc chleba trochu "dijónské hořčice" a posypat ji řeřichou.
  • V Anglii roste řeřicha všude, ale nikdo ji moc nepoužívá, i když je vynikající a výborná právě do sendvičů (můžeme ji celoročně pěstovat v truhlíčku).
  • Jenom pěkně odtrhneme pár listů, pak houby vyjmeme z másla a přidáme na poloviny krajíčků chleba a na každý ještě přiložíme druhý, a pořádně je zmáčkneme.
  • Vypadají jako opravdový steak, a dokonce se zdá, jako by z nich vytékala krev.
  • Ještě je raději přeřízneme napůl, aby se nám pohodlněji jedli.

    Poznámky DDK:
    Bylinková másla
    - jsou podrobněji popsána v kapitole DDK - "Máslo" s řadou obměn v několika receptech společně nazvaných "Ochucená másla". V podstatě do másla můžeme přidat cokoliv. A pak je uchováváme v lednici a přidáváme na ryby, vepřové plátky, na houby nebo opečenou zeleninu. Je to pak moc chutné.

    Rozmanité druhy hub - lze zřejmě v Londýně nakoupit běžně i v menších obchůdcích. V jednom z nich Jamie koupil od všeho trochu, všechno měli: hřiby, lišky, hlívy z Číny, ryzce. V jednom ze svých receptů o houbách Jamie říká: "Do restaurací se kupují spousty skvělých druhů hub, z nichž každá má svůj osobitý charakter, ale takové houby jsou velmi, velmi drahé. Co se týká domácích hub, velikým obloukem se vyhněte drobným žampiónům. Na pořádné polní žampiony nedám dopustit. Mají rozličnou velikost, ale já vždy kupuji plodnice velikosti pivního tácku". My asi nemůžeme být zase tak přísní, prozatím se uskrovníme, co nám nakonec zbývá. Vynahradíme si to však o naší houbařské sezóně a to prý Angličané nedělají.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]