Krůtí prsa s mandlemi (Thang Jüngling, Laděna Štíbrová:"Domácí čínská kuchyně, Obrazová kuchařka Panoramy, str. 33, Praha 1988,
čínská kuchyně")
Suroviny pro 2 osoby:
200 g krůtích prsou, na plátky (3 x 5 x 0,2 cm)
50 g mandlí, oloupaných a opražených na oleji
asi 1/2 pórku, na jemné nudličky
1/2 lžičky koření "Vegeta"
1/4 lžičky mletého kmínu
špetka soli
asi 3 lžíce oleje na smažení Na obalení masa:
1 celé vejce
1 lžička škrobu (solamyl)
voda na přiměřené rozředění
Postup přípravy: Plátky masa v misce rozmícháme se směsí škrobu, vejce a vody. Na oleji, v rozehřáté pánvi wok, maso osmahneme, rychle je přitom mícháme a jednotlivé plátky od sebe oddělujeme. Když maso zbělá, asi tak za 2 minuty, přidáme nakrájený pórek, všechno koření a směs znovu promícháme. Nakonec přidáme loupané a předem krátce osmažené mandle. Po jejich prohřátí pokrm podáváme. Nemá sice žádnou šťávu, ale chuť má jemnou a lahodnou. nahoru
Krůtí prsa s vlašskými ořechy (Thang Jüngling, Laděna Štíbrová:"Domácí čínská kuchyně, Obrazová kuchařka Panoramy, str. 32, Praha 1988,
čínská kuchyně")
Suroviny pro 3 osoby:
300 g krůtích prsou, na kousky 2,5 x 2,5 cm
1 pórek, na kolečka
asi 50 g loupaných a opražených vlašských ořechů
1 lžička krupicového cukru
1 lžička koření "Vegeta"
1/2 lžíce nastrouhaného oddenku zázvoru
asi 4 lžíce oleje na smažení Na obalení masa: 1 vejce, 3 lžičky škrobu, 1 lžíce koňaku nebo voda na rozředění Na zahuštění šťávy: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička škrobu, asi 2 lžíce vody
Postup přípravy: Kousky masa v misce rozmícháme se směsí škrobu, vejce a vody. Pánev wok rozehřejeme, nalijeme do ní olej a do horkého oleje vložíme obalené maso. Rychle mícháme a kousky oddělujeme od sebe, aby se nespekly. Až maso zbělá, asi za 2 minuty, přidáme pórek. Za chvíli, až pórek jakoby zvadne, slijeme všechen olej z pánve. Pak přidáme Vegetu, zázvor a cukr, směs promícháme a ještě chvilku smažíme. Nakonec přidáme do pánve předem opražené oříšky. V misce rozmícháme škrob, sójovou omáčku, vodu a obsah misky vlijeme do pánve. Směs promícháme a ihned, jak začne šťáva houstnout odstavíme pánev z ohně. Jídlo podáváme s rýží. nahoru ZPĚT do kapitoly