Dušená husí prsa na víně
(Pavel Žaloudek, České noviny, 2001, maďarská kuchyně)

Suroviny:
  • prsa z větší husy i s kůží
  • 100 ml bílého vína
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • polovina středně velkého celeru
  • 2 lžičky tymiánu
  • 1 cibule
  • sádlo nebo rostlinný olej.

  • Příloha: vařená rýže a lehký zeleninový salát.

    Postup přípravy:
    Husí prsa osolíme, vložíme kůží na rozpálený olej nebo na sádlo v pekáči. Přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, nahrubo nasekanou cibuli, posypeme tymiánem a krátce, ale zprudka opečeme. Pak zmírníme plamen, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Během dušení podléváme podle potřeby vínem, horkou vodou nebo vývarem. Z hotového masa slijeme část tuku a podáváme s dušenou rýží lehce přelité výpekem a zeleninovým salátem.
    »Dnes je doba syndikátů, kartelů a trustů. Vůbec: podnikání se sdružuje. Pan Zbejša si koupil husu napolovic se svou domácí paní Burýškovou. Zkrátka udělali trust za účelem pečené husy. Pan Zbejša povídá: "Já mám dobrý myšlenky, ale nemám pokoj s troubou. Sem takovej osamělej - nemám ani na čem husu péci". Paní na to: "Dobře . . . . A jak tedy myslíte bysem tu husu měla nejlíp dělat?" No, jak myslíte: dovnitř dáte jablko a půl kila bůčku. Husa pustí zoft a bůček pustí zoft. Tak budeme mít trojí vůni. A k obědu bude husa, k večeři bůček. Jablko se rozpeče!" Paní Burýšková se přesně zařídila podle pokynů pana Zbejši. Šťáva pečeného jablka prolnula šťávou pečeného bůčku a šťávou husy. Všechny příroda se sloučila v čarovnou esenci trojí vůně a trojí chuti.«

    (František Němec, 1902-1963:"Soudničky aneb loučení s Rokrštem", Praha 1954)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]