Shantungská kachna
(Thang Jüngling, Laděna Štíbrová: "Domácí čínská kuchařka", Obrazová kuchařka Panoramy, str.34, 1988, čínská kuchyně)

Shantungská kachna - je jídlo slavnostní a z našeho hlediska i poněkud dražší. Nemusíme ji proto upravovat vcelku jako v Číně, jak uvádím v receptu, ale můžeme připravit jen kousky z předem naporcované kachny. Zbytek kachny využijeme na další pokrm. V receptu je marinovaná celá kachna. Nejdříve ji uvaříme doměkka v páře a pak zprudka restujeme v oleji do zlatohněda. Má potom křupavou kurčičku a uvnitř je báječně měkká a šťavnatá. Kachnu je doporučováno podávat s ostrou dip-omáčkou, na míse obloženou čerstvou zeleninou. Kachnu přirozeně můžeme podávat jen vařenou v páře (3 hodiny) a vychladlou pak naporcovat a podávát. Shantung neboli Shandon je nížinná provincie na severozápadním pobřeží Číny. Leží jižně od Pekingu (Beijing) se správním střediskem Jinan. Pobřeží této úrodné provincie je ohraničeno na západě zálivem Bo Hai, který je oddělen poloostrovem Shandon Bangao (Pinyin) od jižnějšího pobřeží Žlutého moře. Loví se tu také hodně ryb a různé mořské havěti.
Suroviny:
  • 1 kachna 1,5 až 2 kg
  • 1 pórek
  • 1 lžička nastrouhaného oddenku zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 5 lžíc sójové omáčky
  • 2 lžičky koňaku
  • asi 1 litr oleje na smažení

    Postup přípravy:
    Kachnu omyjeme a odsekneme spodní klouby na nohou. Sůl promícháme s mletým kmínem, zázvorem a rozdrceným badyánem a touto směsí potřeme kachnu na povrchu i uvnitř. Pak ji dáme do mísy, přidáme nakrájený pórek, sójovou omáčku a koňak. Mísu přikryjeme a kachnu necháme asi 3 hodiny odležet. Potom ji vložíme do čisté porcelánové mísy a dáme vařit do páry. Mísu při tom postavíme na napařovací vložku do většího hrnce s vařící vodou a hrnec zakryjeme pokličkou. Pokud je vložka nízká, podložíme ji kastrůlkem, aby se pod ní vešlo víc vody a vytvořilo se dost páry. Vaříme na silnějším ohni.
    Po uvaření, asi tak za 3 hodiny, kachnu vyjmeme a necháme okapat. I když je již měkká, ještě ji krátce osmažíme. Olej vlijeme do pekáčku a do horkého oleje vložíme kachnu prsní kostí dolů. Kachnu smažíme po obou stranách co červenohněda. Tím je úprava skončena.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]