Dvakrát vařená kachna z Hong Kongu
(Thomas Robson: "Entreé to Asia", z knižního vydání receptů ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 123, 1998, čínská kuchyně - Hong Kong)

Pikantní kachni prsíčka jsou v tomto receptu připravena dvěma po sobě následujícími odlišnými způsoby tepelné úpravy. Marinovaná prsíčka jsou nejprve uvařená v páře a potom osmahnutá na oleji do vábivé mahagonové barvy. Takto upravené kachní maso je lahodné a bohaté na intenzivní chutě, že je můžeme vychutnávat s dostatečným potěšením i když jsou předkládány jako teňounké řezy. Tyto porce pak mohou být ideálním předkrmem nebo pikantní přílohou k různým drinkům. Kachní maso můžeme částečně připravit v páře dopředu a pokrm dokončit restováním až v momentě před vlastním podáváním.
Suroviny:
Na kořenící směs:
  • 2 lžíce / 15 ml lehce podrceného anýzu
  • 2lžíce / 15 ml čínského (sečuánského) pepře san-sho
  • 50 - 85 g čerstvého zázvorového oddenku, oloupaného, nastrouhaného
  • 5 velkých zelených cibulek nakrájených na 2,5 - 5 cm kousky
  • 2 1/2 lžíce soli
    Hlavní suroviny:
  • 2 - 3 kachní prsa, celkem asi 600 g masa
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce vinného (rýžového, ovocného) octa
  • rostlinný olej na smažení
    Na ozdobení pokrmu:
  • tenké plátky okurky a jarní cibulka

    Postup přípravy:
    Kachní prsíčka očistíme, osušíme a připravíme všechny suroviny tak, abychom je měli blízko při ruce. V hmoždíři či třecí misce jemně rozmělníme suroviny určené do "kořenící směsi", tak až jsou sůl i koření dokonale provlhčena. Kořenící směsí pořádně promneme kachní prs, vložíme do plastikového sáčku a necháme zde marinovat 2 - 8 hodin uložené v chladničce. Marinovaná kachní prsa vybalíme ze sáčku, podusíme v páře i s nabalenou kořenící směsí na povrchu; asi po deobu 1,5 hodiny. Zatím, co se kachna dusí v páře, občas zkontrolujeme množství vody ve spodním hrnci (vyvíječi páry) a doléváme její úbytek vařící vodou. Uvařená kachní prsa vyjmeme a během 10 minut necháme vychladnout a zbytky marinády z nich setřeme. Mezitím smícháme sójovou omáčku s octem a každou porci touto směsí postříkáme. Porce umístíme zpět na síto a necháme je zde oschnout uložené na studeném místě nebo v chladničce (asi 3 hodiny, ale můžeme je zde nechat zakryté i dva dny).
    Před podáváním rozehřejeme olej v hlubší pánvi a když je dostatečně horký osmahneme na něm kachní porce ze všech stran do tmavě hnědé mahagonové barvy. Nejdříve je položíme do oleje kůží dolů. Již hotová kachní prsíčka položíme na papírový ubrousek a necháme vychladnout, nakrájíme na úhledné tenké řezy, které opět složíme do původního tvaru do misky na které rozprostřemě list hlávkového salátu. Podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]