České rohlíky z Edmontnu
(Ed z Edmontonu, Alberta březen 2006)
České rohlíky - zkoušel autor Čechokanaďan Ed z Edmontu dlouho připravit v tamních podmínkách a snažil se, aby se přiblížily skutečným českým obyčejným rohlíkům. Recept byl určen předevšim pro krajany žijící mimo Českou republiku, ale také nakonec i jinde na světě. Nic však nebrání tomu, aby si je upekli labužníci i z Česka. Tak se stalo a recept byl u nás několikrát vyzkoušen a např. kuchařkami v Brně, a já ho získal od dcery, která zde bydlí a provádí zde své gastronomické kousky. Nakonec se mně ho v originálu podařilo najít na adrese České rohlíky, takže stařčilo upozornit na pouhý odkaz. Kynuté těsto podle Eda, připravíme ručním hnětením, rozdělíme na libovolný počet dílů. Ideáůní jsou kousky asi o hmotnosti 50-55 g. Takových malých rohlíků se vejde na plech asi 12 kusů. K potírání již hotových rohlíků na plechu nepoužíváme rozšlehané vejce, nebo bílek!! Dostaly by "buchtovou " chuť. Každá trouba peče trochu jinak, tak je nutno první várku více sledovat a pak dobu pečení náležitě upravit. Upečené rohlíky můžeme hned spotřebovat a nebo nechat zamrazit - pokud zbydou. Pečení podle uvedeného návodu jsem zdařile vyzkoušel mísením a kynutím těsta v automatické pekárničce značky BIFINETT KH 1172, která je v nerezovém provedení a s poteflonovaným vlastní pečící formou. Podle příslušného programu vybraného v prospektu pro kynuté těsto (jednou přerušené kynutí - celkem 60 min při 60°C) jsme jako násadu jsme použili polovinu předepsaného množství surovin (tj. základem bylo 500 g hladké mouky). Jinak jsem se drželi poměrného množství dalších dle receptu Eda z Edmontu. Dvojí hnětení těsta a jeho kynutí i příprava 16 rohlíků (2 plechy) proběhla bez problémů. Konečným výsledkem byly křupavé, nakynuté rohlíčky, na kterých jsem ještě chtěl vyzkoušet dobu skladování potřebnou k případnému dosažení stejné nežádoucí "gumovitosti, která je tak typická pro naše i krátkou dobu skladované rohlíky od pekařů. Tento záměr se mně bohužel nezdařil. Pečivo zmizelo tak rychle, že jsem již ráno nestačil odebrat potřebný vzorek ke zkoumání, všechny rohlíčky zmizely. Ale nakonec to také o něčem napovídá, neboť musely rodině dost chutnat. Na obrázcích níže je zobrazena použitá pekárna Binifett KH 1172 s již viditelným pěkně nakynutým těstem a na druhém obrázku už leží nakynuté a elastické těsto vyklopené z teflonové pečící formy pekárničky. Oba způsoby doporučuji,
České rohlíky z Kanady -foto zdroj Suroviny :
  • 1 kg (7 šálků) hladké mouky (all purpose flour)
  • 2,5 lžíce sušeného droždí
  • 2.5 lžíčky soli
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce ovocného octa
  • 500 ml vlažného nízkotučného mléka
  • 200-300 ml (1 vrchovatý šálek) vlažné vody
  • 100 ml (1/3 šálku) řepkového oleje (canole)
  • asi 125 ml mléka na vhčení rohlíků
  • nemletý mák
  • hrubé soli na posypání rolíků
  • olej na vymazání plechu (nejlépe ze spreje)
  • mouku na posypání plechu podle potřeby
    Postup přípravy :
    Zadělání a vypracování těsta:
  • Mouku odměříme a necháme ji ohřát na pokojovou teplotu , což je důležité pro dobré nastartování kynutí.
  • Mouku dáme do mísy, přidáme kvasnice, sůl. drcený kmín a cukr.
  • Dobře vše vařečkou promísíme aspoň po dobu 1-2 minuty.
  • V jiné nádobě smícháme olej a vlažné mléko a za stálého promíchávání přidáváme moučnou směs.
  • Přidáme vlažnou vodu smíchanou s octem, který příznivě ovlivňuje tažnost těsta a množení kvasnic, trochu promícháme, aby se všechna tekutina vsákla do mouky.
  • Na pomoučený vál vysypeme obsah mísy - což je ještě hrudkovité měkké těsto, které nyní musíme vypracovat.
  • Oběma ruka je hněteme, překládáme, obracíme a vytlačujeme dlaněmi a takto vpravíme do těsta potřebný vzduch a vyhněteme lepek z mouky.
  • Hněteme usilovně nejméně 5-8 minut až bude těsto vláčné, elastické, hladké a nebude se už chytat válu.
    Čerstvě vykynuté těsto právě vyjmuté z pekárničky na chlebaKynutí těsta :
  • Vypracované těsto vložíme zpět do mísy vysypané moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout asi 1 hodinu až zvětší svůj objem (asi na dvojnásobek). Kynutí pomůžeme, když mísu s těstem vložíme do jž mírně vyhřáté trouby; ale ke kynutí stačí pokojová teplota tam, kde není průvan.
    Kolik rohlíků uděláme a jak budou velké?
  • Těsto po zadělání bude mít hmotnost 2100 g a tak ho můžeme rozdělit na několik způsobů:
    a) Velké rohlíky o (130 g = 16 ks) - umotáme z těsta rozděleného na 4 díly a z každého dílu pak vyválíme placku. kterou rozřízneme zase na 4 výseče.
    b) Normální rohlíky (85 g = 24 ks ) - těsto rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vyválenou placku rozdělíme na 6 výsečí.
    C) Malé rohlíky (55g = 36 ks) - těsto rozdělíme na 6 dílů a placku na 6 výsečí.
    d) Lahůdkové rohlíčky (40 g = 48 ks) - těsto rozdělíme na 8 dílů a každou placku pak na 6 výsečí.
    Pekárna s částečně vykynutým těstem Tvarování rohlíků:
  • Každý díl těsta upravíme do kulatého bochánku., který válečkem vyválíme pokud možno do tvaru kulaté placky o průměru 12 cm.
  • Pak placku rozkrájíme rádylkem na potřebný počet trojúhelníkových výsečí.
  • Trojúhelník ještě protáhneme na tloušťku 2-3 mm válečkem, pak pečlivě potřeme celou jeho plochu mlékem a svineme od základny k vrcholu.
  • Oběma rukama rolujeme tak, aby s těsto dobře spojilo a špičky rohlíčků byly uzavřené.
  • Rolku ohneme do typické podkůvky rohlíku a vložíme na vymazaný plech, např. vystříkaný olejem ze spreje a nakonec plech posypeme moukou.
    Kynutí a úprava rohlíků:
  • Rohlíky umístíme na plech, potřeme mlékem a necháme asi půl hodiny na teplém místě kynout; na pečící plech se vejde 12 malých rohlíků.
  • Po vykynutí je znova potřeme mlékem a posypeme hrubou solí, kmínem a nemletým mákem., každopádně nepoužíváme k potírání rozšlehané vejce nebo bílek!
    Pečení rohlíků
  • Troubu předehřejeme na 200 °C.
  • Plech s rohlíky vložíme do střední polohy a autor doporučuje vložit na spodní rošt hlinikovou fólii nebo plech pro snížení pečení zespoda a tak k zabránění případného připálení pečiva. U horkovzdušných troub to ale, podle mého názoru, není třeba.
  • Rohlíky pečeme 18-22 minut, podle toho zda chceme rohlíky světlejší nebo více vypečené
  • Po upečení necháme pečivo schládnout a pak je sundáme z plechu a ještě vlažné podáváme.
    Poznámky autora:
    1) Tvarově nepovedené rohlíky - jsou ty, které tzv. "rozkvetly" tj.během pečení se více-méně rozbalily. Důvodem je, že těsto bylo příliš silné a málo navlhčeném mlékem před rolováním
    2) Rohlíky se roztečou - když je v těstě příliš tekutiny, proto dodržujme vyzkoušené množství v předpisu.
    3) Rohlíky jsou příliš "gumové" a mají tvrdou kůrku - když je v těstu málo oleje a pečeme dlouho při nízké teplotě.
    4) Když srolujeme rohlík oběma dlaněma několikrát rohlík válejme na pomoučeném válu a pěkně vytvarujme špičky a stlačíme závity rohlíku k sobě
    5) Z tohoto těsta můžeme upéci také housky pletené ze "tří pramínků". Pramínky musí být pěkně vyválené do špičky a uprostřed silnější, aby upečené pečivo bylo pěkně baculaté.
    6) Na vymazání plechu je nejlepší použít kůži od špeku, rohlíky tím získají nenahraditelnou "selskou" chuť.
    7) Nejlepe, když použijeme k pečení silné plechy z hliníku nebo nerezu; na tenkých se rohlíky zespoda snadněji připalují.
    8) Chceme-li mít pečivo s pěkně křupavou kůrčičkou, postříkáme již vykynuté rohlíky před vložením do trouby olejem na pečení ve spreji
    9) Vychladlé rohlíky můžeme zamrazit do zísoby. Potom je však nerozmrazujeme v mikrovlnce, ale toasteru, pěkně se rozpečou a budou křupavé.
    10) Suroviny pro rohlíky můžeme umíchat a nechat vykynout i v pekárně na chleba jak bylo uvedeno v úvodu
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]