Esejský neboli essenský chléb - Essene Bread

Esejové - essenové, essajové) - byla jedna ze židovských sekt. Za působení Ježíše bylo v Izraeli 24 různých sekt, které se navzájem nenáviděly a pronásledovaly (farizeové, saduceové, zélóti a sikariové). Vedle těchto sekt existovala asketická sekta esejských, která žila odděleně v komunitách, podobným pozdějším křesťanskám klášterům, v Judské poušti na západním pobřeží Mrtvého moře. Hlavním sídlem bylo město "Khirbet Qumran" (neboli Kumran). Měli velmi mnoho společných rysů s prvotními křesťany. Původní záměr sekty bylo očistit se od nánosů světského života, který chápali jako prosáklý skrz naskrz hříchem. Svým způsobem se o totéž snažili i farizeové. Esejci se ovšem vydali jinou cestou. Zatímco farizeové zprostředkovávali svou "halachu" co nejširšímu počtu lidí a snažili se ji uzpůsobit praktickému dennímu životu, esejci se postupem času stali uzavřeným společenstvím. Jejich halacha byla pozměněna tak, aby jasně deklarovala odlišnost Esejců od ostatních Židů (kalendář, počítání svátků aj.) Během války, na počátku léta roku 68, jeden oddíl Vespasianovy armády napadl a vyvrátil kumránský "klášter".Obránci byli nejspíše pobiti; ale v předvečer zkázy měli ještě čas ukrýt značný počet rukopisů do velkých hliněných nádob. Zhruba 1000 těchto dokumentů bylo objeveno mezi léty 1947 – 1979 v jedenácti jeskyních v blízkosti dnešního "Wadi Qumranu" (nedaleku ruin uvedeného starověkého sídla), vyskytujících se podél téměř celého severozápadního pobřeží Mrtvého moře. Objevené texty mají velký náboženský a historický význam. Znásobují naši znalost apokalyptického židovského hnutí a původu křesťanství. Je to prakticky jediná zachovaná kopie biblického dokumentu z tohoto období (od 100 p.n.l.), a poskytuje důkaz o výrazné rozmanitosti víry a zvyků v průběhu pozdního Judaismu. Texty jsou ve světě známé jako "Svitky od Mrtvého moře" - "Dead Sea Scrolls". Jsou psané hebrejsky, aramejsky a řecky, většinou na pergamenu a některé na papyrusu. Podle těchto pramenů esejci připravovali plochý chléb z obilných klíčků, který byl pečený pomalu na slunci.
Esejsský chlébStarověký esejský - essenský chléb I
(Podle knihy "Chléb na Zemi" a podle Willow Aldersona: "The Whole Grain Baker's Book", Bantam 1983, vegetariánský pokrm)

Suroviny na 2 malé chleby:
  • 3 šálky pšeničného zrna
  • 3 šálky teplé vody
  • 1 lžíce kukuřičné mouky nebo otrub na posypání (není nutné).

    Postup přípravy:
    Naklíčení pšeničných zrn:
  • Několik dní před vlastním pečení chleba propláchneme pšeničné zrno studenou vodou a pak je necháme ponořené ve studené vodě ve velké mísce, aby nabotnalo.
  • Mísu přikryjeme poklicí nebo plátnem necháme stát při pokojové teplotě přes noc.
  • Zrní nasákne poměrně hodně vody.
  • Zrno scedíme a na cedníku zakryjeme, abychom zabránili jeho vysychání.
  • Uložíme na místě, kde na ně nebude svítit slunce.
  • Zrní třikrát denně proplachujeme, až začne klíčit. Za několik dní klíčky dosáhnou optimální asi 2-3 délky semen; jejich růst je závislý na vlhkosti a teplotě.
    Mletí mouky:
  • Dalším krokem je mletí zrna na mouku. Esejci pravděpodobně tento úkon prováděli v terénu pomocí kamenů; to dnes již nemusíme. Nám lépe vyhoví ruční mlýnek na maso nebo kuchyňský robot.
  • Mouku jímáme do misky nebo na čistou pracovní podložku a pak ji nasypeme do větší mísy na zadělávání těsta.
    Příprava těsta a pečení chleba:
  • Při zadělávání postupujeme jako při přípravě kynutého těsta na náš obvyklý chléb.
  • Za postupného přidávání vody umícháme těsto, které pak asi 10 minut hněteme rukama.
  • Z těsta vytvarujeme dva menší bochníky.
  • Plech na pečení posypeme malým množstvím otrub nebo drcených kukuřičných lupínků.
  • Na plech vložíme bochníky, které po povrchu můžeme také posypat.
  • Předehřívat troubu ani není nutné.
  • Pečeme při teplotě 93 až 135°C po dobu 2-3 hodin.
  • Chleby necháme vychladnout na pokojovou teplotu a pak je skladujeme zabalené v chladničce, aby neokoraly.
  • Chléb nejlépe chutná nakrájený na tenké krajíčky.

    "Jak můžeme péci svůj denní chléb bez ohně, Mistře?" ptali se někteří v úžasu.
    "Učitel spravedlnosti" pravil:
    "Nechť andělé Boží připravují váš chléb. Navlhčete pšenici, do které anděl vody vstoupí.
    Pak ji ponechte na vzduchu, aby anděl vzduchu ji obejmul.
    A ponechte ji tak od rána do večera na slunci, aby anděl slunečního svitu mohl k ní sestoupit.
    A požehnáním těchto tří andělů probudí se pšeničné zrno k životu a brzo začne klíčit.
    Pak zrní rozemelte a udělejte tenké placky, jak to dělali vaši předkové, než přišli z egyptského otroctví.
    Dejte je pod slunce při jeho východu a když vystoupí nejvýš na nebesích, obraťte je na druhou stranu, aby anděl slunečního svitu je mohl opět obejmout a ponechte je zde až do slunce západu".
    (Dead Sea Scrolls: "Gospel of Peace", kniha první, str. 37)
    Esejský - essenský chléb II

    Suroviny:
  • 6 šálků naklíčené tvrdé pšenice ("Triticum durum Desf.")
  • 10 šálků vody
  • celozrnná mouka (podle potřeby)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka mořské soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 šálku oříšků nebo mandlí (nejsou nutné)

    Postup přípravy
  • Naklíčenou pšenici (viz výše) zpracujeme s vodou na kaši, k tomu přidáváme určité množství celozrnné mouky, až se vytvoří nelepivé chlebové těsto.
  • Trocha oleje, špetka mořské soli a trochu kmínu doplní chuť a konzistenci těsta.
  • Pokud chceme přidáme oříšky nebo mandle.
  • Těsto vyválíme na tenké placky (ne víc než 0,5 cm silné, mající 15-20 cm v průměru) a případně srolujeme.
  • Pečeme (skoro sušíme) v troubě 3-4 hodiny při 40-50 °C.
  • Troubu necháme raději pootevřenou, aby mohla ucházet pára.
  • Tento recept může být v současné době chuťově jakkoliv pozměněn přidání ovoce, rozinek oříšků, semínek aj.
    nahoru

    Poznámky DDK:
    1) Essejci - mohli péct svůj chléb na horkých kamenech pouště rozpálené sluncem, ale to v naších klimatických podmínkách doposud nemůžeme. Pečením v troubě při teplotě nad 120°C bychom zničili většinu enzymů "pracně" získaných naklíčením pšenice. Pečení delší než 2 hodiny se nám bude zase zdát asi dlouhé. Zachování všech enzymů však dosáhneme jen pečením při velmi nízké teplotě kolem 50°- 70°C asi po dobu asi 3-4 hodin. Pokud máme čas a trpělivost, tak to sobě i chlebíčku dopřejme! V současných receptech se setkáme z různými doporučenými teplotami pečení k dosažení pevného povrchu pevný a pružnosti textury: např. 121°C po dobu 2-3 hodin nebo nejlépe za občasného vlhčení povrchu při teplotě 70-90°C po dobu 12 až 24 hodin.

    2) Halacha – znamená hebrejsky chodit, kráčet, neboli tj. jít určitým způsobem. Postupně nabývala významu zvyku, obyčeje, mravu, předpisu, ustanovení. Je to v podstatě celkový souhrn židovského náboženského práva (13 přikázání) a pozdějšího talmudského a rabínského práva, jakož i zvyků a tradic.

    3) Rozdíl mezi ezechielským a esejským chlebem
    a) Ezechielský chléb - biblický chléb je kynutý upečený s čerstvě namleté mouky ze zrn 4 druhů obilí a semen 4 druhů luštěniny, které nejsou naklíčená. Na Internetu můžeme vyhledat na hotové moučné směsi k pečení ezechielského chléba. Lze je objednat nebo v určitých prodejnách koupit. Také je prodáván chléb upečený, někdy pod jiným názvem.
    b) Essejský chléb nebo essenský - je v podstatě nekynutá silnější placka již pekli asketičtí mniši, z mouky smíchané převážně z mleté naklíčené pšenice. Klíčením zrno nabývá řadu prospěšných nutričních vlastností, např. škrob se mění v jednoduchý cukr. Chléb je téměř "pečený" při nízké teplotě, aby si zachoval všechny prospěšné vlastnosti naklíčených zrn. Sekta essejců žila v Judejské pouští, museli zde přežít a mohli využít přírodní "pekárnu" – slunce a žhavý písek.

    Pšenice tvrdá ("Triticum durum Desf.") - vznikla z kulturní pšenice dvouzrnky. Zrno se vyznačuje obsahem pevného tuhého lepku, který není vhodný pro pečení chleba a pečiva, protože vytváří malý objem pečiva. Hlavní využití je pro výrobu těstovin. Pěstuje se hlavně na jihu Evropy a vyrábí se z ní hrubá mouka semolina (např. pro italské těstoviny), dále kus-kus, bulgur,speciální dietní chleby aj.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]