Pařížské briošky
(Christian Teubner, Anette Wolter: "Pečeme s potěšením", Fortuna Print, Praha 1994)

Suroviny na 20 briošek:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 3 lžíce vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 žloutky, na potření těsta
  • máslo na vymazání formiček
    (820J/ks; 195cal/ks)


  • Postup přípravy:
  • Formičky na bábovičky nebo mafinky vymastíme máslem.
  • Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vyhloubíme důlek.
  • Do důlku rozdrobíme droždí a promícháme s vlažným mlékem a cukrem.
  • Kvásek poprášíme moukou a přikrytý a necháme 15 minut kynout, dokud se nezačnou dělat bubliny
  • Vypracujeme těsto a necháme je 30 minut kynout.
  • Z těsta vyválíme válec a nakrájíme z něho 20 malých a 20 velkých koleček.
  • Větší kolečka namačkáme do formiček, doprostřed vytlačíme důlek a potřeme rozšlehaným žloutkem.
  • Do důlku vložíme další, ale malé kolečko
  • Obě kolečka potřeme žloutkem a necháme 10 minut kynout.
  • Troubu mezitím vyhřejeme na 20°C a pečeme pak 15 až 20 minut.
  • Upečené briošky vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]