»Kde pracují nejlepší čeští pekaři? Soutěž chlebů roku 2010 vyhráli Písečtí a Ličenští. Nejlepší konzumní chléb se peče v pekárně "Merkur" v Písku. Rozhodla o tom v Pardubicích porota soutěže "O nejlepší chléb roku". V kategorii "Nejlepší řemeslný chléb", který je vyráběn s vyšším podílem ruční práce, zvítězil výrobek firmy "Beas Lično" z Královéhradecka. Do letošní soutěže v kategoriích "Nejlepší konzumní chléb roku" a "Nejlepší řemeslný chléb roku" přihlásili čeští pekaři 52 soutěžních vzorků. Kvalitu hodnotilo sedm nezávislých komisařů, zkušených odborníků z pekařského oboru, kteří si všímali vzhledu, tvaru, objemu, kůrky, barvy, vůně, střídky a chuti chleba. Celkem se na 16. ročník tradiční pekařské akce přihlásilo 70 společností. Chléb loňského vítěze obou kategorií firma "Japek" z Litvínova získal pouze titul Vynikající výrobek. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR chce pro výrobce zajistit co nejširší odbyt. Začíná spolupráci s organizací "Slow Food", která klade důraz na místní produkty, domácí odrůdy plodin a dávno zapomenuté recepty. Svaz také dojednává s obchodními řetězci, aby do jejich prodejen dodávali místní výrobci. V jejich sítích by se měly prodávat i vítězné výrobky letošní soutěže pekařů.«