Sýrová topinka k pánské jízdě
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 794, Columbus Praha, 2000, anglická kuchyně) "Sýrové topinky" - s krémovou sýrovou omáčkou a ztraceným vejcem, připravené podle následujícího receptu, jsou jednoduchým a chutným zákuskem. Toužíme-li po obměně můžeme použít jiné sýry například i se zelenou plísní. Vzhled nebude sice tak atraktivní, ale chuť zůstane velmi dobrá.
Suroviny:350 g zralého čedaru125 g sýru gouda, gruyére nebo ementálu1 lžička hořčičného prášku1 lžička hořčičných semen2-4 lžíce anglického piva (ale) nebo jablečného moštu či mléka1/2 lžičky worcesteru4 tenké plátky chleba bílého nebo tmavého4 vejce sůl a pepř
Na zdobení:trojhránky z čerstvých rajčat (klínky)listy řeřichy
Postup přípravy:Nastrouháme sýry a dáme do teflonové pánve. Přidáme hořčici, koření, pivo, jablečný mošt nebo mléko a worcester a dobře zamícháme.Na mírném plameni rozpustíme sýr, tak aby z něj se utvořila krémová omáčka a necháme chvilku vychladnout.V předehřátém grilu opečeme z každé strany chlebové plátky a na každý z nich rozetřeme připravenou směs.Postavíme pod středně rozehřátý gril a grilujeme, dokud krém nezhnědne a nezačne bublat.Mezitím připravíme ztracená (zastřená) vejce. Jestliže používáme anglické formy na vajíčka, vymažeme je a přivedeme vodu v hrnci k varu a čerstvá vejce rozklepneme do formiček. Přikryjeme a necháme probublávat 4-5 minut. Další možností je přivést asi čtyřicentimetrovou vrstvu vody v hrnci k varu, pak nožem rychle vodu rozvířit a rozklepnout rozbité čerstvé vejce přímo do středu víru. Vejce pak vaříme zhruba 4 minuty, dokud neztuhnou.Překlopíme vejce na topinky a podáváme s rajčatovými klínky a listy řeřichy.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME