"Pain perdue" - tudorovský toast - Pain Perdue / French Toast
(Adapted by Roz Deny:"The Tudor Kitchens Cookery Book", print from Royal Library, Archival material, anglická kuchyně)
"Pain perdue" - ve Francii znamená doslova "zapomenutý chléb". Proč? Za chvíli poznáme, že tento recept je návodem jak chutně využít zbytky staršího, poněkud tvrdšího francouzského chléba (bagety, veky). Nakrájené proužky z krajíčku bagety namáčíme do žloutku a ty pak osmažené v oleji získají výbornou chuť a mnohem zlatavější barvu, než když použijeme celá vejce. Takto opečené toasty můžeme podávat i posypané cukrem, jak uvádí J. Austin v tudorovského receptu v publikaci ""Two Fifteen Century Cookery Books, 1888"- Payn Purdeuz", nebo je můžeme zkusit při snídaní s medem, zavařeninou a skořicí. Jsou také velmi delikátní se slaninou a žampióny, zejména když si chystáme doma v poklidu víkendovou snídaní.
Suroviny:
4 krajíčky chleba, bez kůrky3 žloutkyvětší špetka soli25 g másla2 lžíce rostlinného oleje
Pro podávání: moučkový cukr, džem nebo med, mletá skořice (není nutná)
Postup přípravy:Rozkrájíme krajíčky toastového chleba na proužky široké asi na tři prsty.V misce rozmícháme žloutky se solí a lžící vody, aby se lépe nasákly do proužků bílého chleba.Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a když je již tuk hodně horký, ponoříme připravené proužky postupně do směsi se žloutkem. Dbáme, aby byly dobře obalené ze všech stran.Pak je vkládáme na pánev do rozehřátého oleje a pečeme dozlatova - jedenkrát obrátíme.Hotové toasty udržujeme teplé po celou dobu co smažíme zbývající krajíčky.Podáváme teplé, posypané cukrem a lehce poprášené mletou skořicí. Jsou také dobré s medem a zavařeninou.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME