Pražské kružalky
(Joza Břízová: "Co se v Praze vařívalo", sešity domácího hospodaření, svazek 124, Práce Praha, 1984, česká kuchyně)Kružalky - smažily naše maminky a babičky, když chtěly srovnat rodinný rozpočet a přitom nabídnout svým dětem nějaký sladký pamlsek. Patřil mezi levnější pokrmy, neboť se dal vykouzlit i ze staršího bílého pečiva a nějaké to vajíčko se vždy našlo. Kružalky měly by být zařazeny do sladké DDK, ale byl jsem úplně bezradný kam je začlenit. Jelikož svým charakterem přípravy jsou velmi blízké toastům, tak jsou v této kapitole. Snad je tady najdete!
Suroviny:1 veka, na plátky250 ml smetany nebo mléka30 g cukru1 sáček vanilkového cukrurybízová zavařenina2 vejcestrouhankaztužený tuk nebo olej na smažení
Postup přípravy:Plátky veky navlhčíme smetanou s rozpuštěným cukrem a vanilkovým cukrem. Dbáme, abychom je nerozmáčely, aby si udržely tvar.Pak vždy plátky pomázneme zavařeninou a přitiskneme k sobě.Jako řízky je omáčíme ve vejcích a ve strouhance a osmažíme v tuku. Místo do oslazené smetany je můžeme máčet do červeného vína.Podáváme ihned, ještě křupavé.
ZPĚT do kapitoly
HOME