Pogácsa - maďarské pagáče 2x
(Arnikó Gergely: "Culinaria Hungaria", Culinaria Könemann, Cologne 1999, str. 204 maďarská kuchyně)Pogácsa - je maďarský název koláčků-pagáčku z čtyřikrát přeloženého kynutého těsta.V maďarských lidových pohádkách, jejich hrdina vždy dostal sebou "pogácsa", po našem pagáčky, upečené v horkém popelu, jako potravu na svou dobrodružnou cestu. Jako náš Honza, kterého maminka vždy vybavila na cestu ranečkem s napečenými buchtami. To proto, aby mohl cestou vykonat dobrý skutek, někoho obdarovat a pohádka pak skončila šťastně. Malé koláčky "pogácsa" mohou být slané i sladké a měly by být podávány ještě horké. Mají různou velikost a rozmanitou chuť. Jen jedno mají společné - jsou vždy kulaté, hodně nakynuté a nahoře jsou zdobeny mřížkou. Jejich průměr bývá různý, od rozměrů náprstku až k velikosti pohárku na pití. Pogácsa jsou dnes všeobecně označovány chuťově různé kynutého pečivo kulatého tvaru, něco jako u nás na Moravě nebo v sousedním Slovensku představují "pagáče". Jednim z příkladů mnohotvárnosti chutí mohou být maďarské škvarkové placičky neboli Töpörtyus pogácsa v DDK. Kynuté těsto pro uvedený druh pečiva musí být před rozvalováním a překládádním drženo v chladu, aby se jednotlivé vrstvy neslepovaly; v tom je kouzlo tohoto pečiva. Proto musíme rozvalovát těsto rychle a nejlépe na studeném podkladu (např. mramorové, kameninové desce apod.). Těsto překládáme natřikrát nebo načtyřikrát. Každý způsob má svoji techniku, kterou popíši: Trojvrstvé těsto - připravíme, když rozválíme obdélník. Jeho jednu krátkou stranu přehneme do středu těsta a pak tyto dvě na sebe položené vrstvy překryjeme druhou půlkou obdélníka. Čtyřvrstvé těsto - připravíme tak, že rozválíme poněkud delší obdélník. Obě krátké strany přehneme na střed, a pak obě dvojvrstvy k sobě překlopíme tak, jako bychom zavírali knihu. Jestliže toto pečivo před pečením potíráme rozšlehaným vejcem, musíme dávat pozor, aby nám nesteklo z okrajů dolů; to je důležité k jeho bezproblémovému několikanásobnému nabytí. Pak překládané těsto nebo z něho vykrájené tvary přemístíme na tukem pomazaný a pomoučený plech. Pečeme v předehřáté troubě při rovnoměrné teplotě. Pokud pečivo v troubě hnědne příliš rychle, přikryjeme povrch pergamenem.
Vajás pogácsa - máslové pagáče
Suroviny:
500 g (4 šálky) mouky1 lžíce práškového cukru10 g čerstvých kvasnic2 žloutky250 g (1 šálek) máslašpetka soli100 ml (1/2 šálku) kyselé smetany
Postup přípravy:Prosejeme směs mouky a cukru a přidáme ostatní suroviny a zpracujeme vše na hladké těsto. Rozválíme těsto na pracovní desce tak, aby jsme mohli vytvořit čtyřvrstvé těsto.Rozválíme těsto do dlouhého obdélníka, krátké strany přehnenme doprostřed a pak jednu přeloženou část přehneme přes druhou. Výsledkem jsou čtyři vrstvy těsta položené nad sebou.Ponecháme odpočívat 20 minut na studeném místě a výše uvedený postup zopakujeme ještě dvakrát (tj. opět rozválíme a stejným způsobem přehneme na čtyři vrstvy; pak to ještě jednou zopakujeme). Plát těsta konečně rozválíme na plát o tloušťce asi 5 mm, na povrchu uděláme nožem mřížku s řezy vzdálenými od sebe asi na prst. Z takto upraveného plátu těsta vytlačíme kulatým tvarovátkem nebo skleničkou stejná kolečka.Kolečka těsta klademe na tukem pomazaný plech. Povrch ještě potřeme rozšlehaným žloutkem.Vložíme do trouby předehřáté na střední teplotu (180°C-220°C) a pečeme 30-40 minut dozlatova.
nahoru
Túrós pogácsa - tvarohové pagáče
Suroviny:300 g měkkého tvarohu300 g (2 1/2 šálku) hladké mouky5 lžiček prášku do pečiva300 g (1 1/4 šálku) máslašpetka solisádlo nebo světlý rostlinný olej na pomaštění1 žloutek na pomazání
Postup přípravy:Tvaroh propasírujeme přes síto do mísy, prosijeme směs mouky s přisypaným práškem do pečiva a přidáme změklé máslo. Suroviny hněteme až vznikne hladké těsto.Těsto vložíme do chladničky a ponecháme v chladu minimálně 1,5 hodiny (ideálně 2 hodiny).Mezitím předehřejem troubu (180-220°C).Těsto vyjmeme a na chladném vále rozválíme na 5 mm plát, pak čtyřikrát přehneme (viz postup výše). Tento postup opakujeme čtyři až pětkrát.Nakonec na vyváleném plátu uděláme nožem mřížku z rovnoběžných linek vzdálených od sebe asi na malík. Z plátu vytlačíme kulatým tvořítkem (skleničkou) stejná kolečka.Koláčky pokládáme na vymazaný plech, povrch potřeme rozšlehaným žloutkem, přitom dáváme pozor, aby žloutek nestekl dolů po stranách až na plech.Pečeme předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME