Pogácsa - maďarské pagáče 2x
(Arnikó Gergely: "Culinaria Hungaria", Culinaria Könemann, Cologne 1999, str. 204 maďarská kuchyně)
Pogácsa - je maďarský název koláčků-pagáčku z čtyřikrát přeloženého kynutého těsta.V maďarských lidových pohádkách, jejich hrdina vždy dostal sebou "pogácsa", po našem pagáčky, upečené v horkém popelu, jako potravu na svou dobrodružnou cestu. Jako náš Honza, kterého maminka vždy vybavila na cestu ranečkem s napečenými buchtami. To proto, aby mohl cestou vykonat dobrý skutek, někoho obdarovat a pohádka pak skončila šťastně. Malé koláčky "pogácsa" mohou být slané i sladké a měly by být podávány ještě horké. Mají různou velikost a rozmanitou chuť. Jen jedno mají společné - jsou vždy kulaté, hodně nakynuté a nahoře jsou zdobeny mřížkou. Jejich průměr bývá různý, od rozměrů náprstku až k velikosti pohárku na pití. Pogácsa jsou dnes všeobecně označovány chuťově různé kynutého pečivo kulatého tvaru, něco jako u nás na Moravě nebo v sousedním Slovensku představují "pagáče". Jednim z příkladů mnohotvárnosti chutí mohou být maďarské škvarkové placičky neboli Töpörtyus pogácsa v DDK. Kynuté těsto pro uvedený druh pečiva musí být před rozvalováním a překládádním drženo v chladu, aby se jednotlivé vrstvy neslepovaly; v tom je kouzlo tohoto pečiva. Proto musíme rozvalovát těsto rychle a nejlépe na studeném podkladu (např. mramorové, kameninové desce apod.). Těsto překládáme natřikrát nebo načtyřikrát. Každý způsob má svoji techniku, kterou popíši: Trojvrstvé těsto - připravíme, když rozválíme obdélník. Jeho jednu krátkou stranu přehneme do středu těsta a pak tyto dvě na sebe položené vrstvy překryjeme druhou půlkou obdélníka. Čtyřvrstvé těsto - připravíme tak, že rozválíme poněkud delší obdélník. Obě krátké strany přehneme na střed, a pak obě dvojvrstvy k sobě překlopíme tak, jako bychom zavírali knihu. Jestliže toto pečivo před pečením potíráme rozšlehaným vejcem, musíme dávat pozor, aby nám nesteklo z okrajů dolů; to je důležité k jeho bezproblémovému několikanásobnému nabytí. Pak překládané těsto nebo z něho vykrájené tvary přemístíme na tukem pomazaný a pomoučený plech. Pečeme v předehřáté troubě při rovnoměrné teplotě. Pokud pečivo v troubě hnědne příliš rychle, přikryjeme povrch pergamenem.
Lángos"Vajás pogácsa - máslové pagáče
Suroviny:
  • 500 g (4 šálky) mouky
  • 1 lžíce práškového cukru
  • 10 g čerstvých kvasnic
  • 2 žloutky
  • 250 g (1 šálek) másla
  • špetka soli
  • 100 ml (1/2 šálku) kyselé smetany
    Postup přípravy:
  • Prosejeme směs mouky a cukru a přidáme ostatní suroviny a zpracujeme vše na hladké těsto.
  • Rozválíme těsto na pracovní desce tak, aby jsme mohli vytvořit čtyřvrstvé těsto.
  • Rozválíme těsto do dlouhého obdélníka, krátké strany přehnenme doprostřed a pak jednu přeloženou část přehneme přes druhou.
  • Výsledkem jsou čtyři vrstvy těsta položené nad sebou.
  • Ponecháme odpočívat 20 minut na studeném místě a výše uvedený postup zopakujeme ještě dvakrát (tj. opět rozválíme a stejným způsobem přehneme na čtyři vrstvy; pak to ještě jednou zopakujeme).
  • Plát těsta konečně rozválíme na plát o tloušťce asi 5 mm, na povrchu uděláme nožem mřížku s řezy vzdálenými od sebe asi na prst.
  • Z takto upraveného plátu těsta vytlačíme kulatým tvarovátkem nebo skleničkou stejná kolečka.
  • Kolečka těsta klademe na tukem pomazaný plech. Povrch ještě potřeme rozšlehaným žloutkem.
  • Vložíme do trouby předehřáté na střední teplotu (180°C-220°C) a pečeme 30-40 minut dozlatova.
    nahoru

    Túrós pogácsa - tvarohové pagáče
    Suroviny:
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 300 g (2 1/2 šálku) hladké mouky
  • 5 lžiček prášku do pečiva
  • 300 g (1 1/4 šálku) másla
  • špetka soli
  • sádlo nebo světlý rostlinný olej na pomaštění
  • 1 žloutek na pomazání
    Postup přípravy:
  • Tvaroh propasírujeme přes síto do mísy, prosijeme směs mouky s přisypaným práškem do pečiva a přidáme změklé máslo.
  • Suroviny hněteme až vznikne hladké těsto.
  • Těsto vložíme do chladničky a ponecháme v chladu minimálně 1,5 hodiny (ideálně 2 hodiny).
  • Mezitím předehřejem troubu (180-220°C).
  • Těsto vyjmeme a na chladném vále rozválíme na 5 mm plát, pak čtyřikrát přehneme (viz postup výše).
  • Tento postup opakujeme čtyři až pětkrát.
  • Nakonec na vyváleném plátu uděláme nožem mřížku z rovnoběžných linek vzdálených od sebe asi na malík.
  • Z plátu vytlačíme kulatým tvořítkem (skleničkou) stejná kolečka.
  • Koláčky pokládáme na vymazaný plech, povrch potřeme rozšlehaným žloutkem, přitom dáváme pozor, aby žloutek nestekl dolů po stranách až na plech.
  • Pečeme předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]