Čínské placičky Shao-Ping
(Dagmar Lánská: "Čínská kuchyně", Pressfoto Praha 1978, čínská kuchyně)Placičky Shao-Ping - díky způsobu přípravy vytvářejí po upečení lístkové vrstvy. Pojídáme je jako zákusek k vínu nebo je podáváme k masitým čirým polévkám. Způsobem přípravy jsou podobné indickým překládaným plackám, zde však k pomazání těsta je používáno přepuštěné máslo ghee
Suroviny:400 g hladké moukyšpetka soli100 ml horké vodysádlo1 vejcesekané burské oříšky nebo sezamová semínka
Postup přípravy:Do hladké mouky promíchané se špetkou soli přidáváme po lžících horkou vodu, až vypracujeme tužší těsto.; necháme ho asi půl hodiny odležet pod ubrouskem.Pak rozválíme placku, jako na nudle, asi 1-2 mm tlustou, lehce povrch potřeme vlahým sádlem, přeložíme napůl a opět rozválíme. Opět potřeme sádlem a znovu přeložíme. Tento proces opakujeme asi pětkrát.Nakonec placku rozválíme a skleničkou nebo kulatým tvořítkem vykrajujeme placičky. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými burskými oříšky nebo sezamovými semínky.Upečeme na mírně pomaštěném plechu, v silne vyhřáté troubě, do hnědožluta.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME