Chalupářská veka zapečená v alobalu
(Libuše Hoblíková: "Chatař a chalupář", recept čtenářky, str. 42, číslo 1, 1996, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 1 veka nebo bageta, na tenké plátky, ale nedokrojit
  • 100 g měkkého salámu, na plátky
  • 100 g tvrdého sýra, na plátky
  • 3-4 stroužky česneku, prolisovaný
  • 1 lžička sardelové pasty
  • 80 g másla

    Postup přípravy:
  • Nakrojenou, ale nedokrojenou veku (!) položíme na alobal a potřeme z jedné strany máslem a z druhé strany česnekem smíchaným se sardelovou pastou.
  • Do zářezů vkládáme vždy plátek sýra a salámu.
  • Veku můžeme naplnit bohatěji nebo i méně, podle libosti.
  • Pak ji zabalíme do alobalu a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi během 15 minut.
  • Upečenou rozdělíme na papírové tácky a ihned podáváme.
    »"Ucítil jsem psí tlamy a moc rád bych si jednu dal, jestli ti to nevadí." "Mně to nevadí tati." Sešli jsme se svahu dolů k moři a dali si psí tlamy, co po nich v ústech až hoří. Ale to v nich musí být všechno co do nich patří, to je nakrájená syrová cibule, nakrájená kyselá okurka s bobkovým listem, hořčice a omáčka ze španělského pepře, kterou se celá ta rozkrojená žemle s opečeným vuřtem poleje, takže stéká shora dolů po všech stranách. Otec měl svou psí tlamu na tři kousnutí v sobě. "Kdo ochutnal psí tlamu, vlastně ochutnal svět," řekl, "takže je naprosto správné jíst psí tlamu na ulici."

    (William Saroyan, 1908-1981, americký prozaik:"Tati tobě přeskočilo", Praha 1964)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]