Chačapuri - gruzínské placky se sýrem
(Alena Vlčková: "3 x 99 specialit sovětské kuchyně", Lidové nakladatelství, Praha, 1986, gruzínská kuchyně)
Chačapuri (khachapuri) - je gruzínská národní specialita - smažené placky z nejčastěji z máslového těsta, plněné brynzou, imeretinským ovčím sýrem, který je podobný u nás známému slanému balkánskému sýru. Po upečení jsou do nahoře záměrně ponechané dutiny vložena a pak zapečena celá vejce, případně je sýrová náplň zabalena do trubičky nebo do trojúhelníkového šátečku. Imeretin je historický region v Gruzii.
ChačapuriSuroviny:
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • mouka - podle potřeby
    Na nádivku:
  • 500 g ovčího sýra nebo brynzy
  • 1 vejce
  • 25-50 g másla

    Postup přípravy:
  • Z mouky, soli, vajec a mléka vypracujeme obvyklým způsobem nepříliš tuhé těsto, které se nelepí na ruce.
  • Těsto rozdělíme na 4 části a každou rozválíme na pláty tak, aby byly asi 5 mm na silné.
  • Dva pláty pokryjeme sýrovou nádivkou a zbylými dvěma je přikryjeme, důkladně zahneme na okrajích.
  • Položíme na rozpálenou, pokud možno litinovou pánev, přikryjeme pokličkou a pečeme 8-10 minut na mírném ohni.
  • Potom placku obrátíme, pomažeme rozpuštěným máslem a vejcem a pečeme bez pokličky.
  • Chačapuri podáváme horké, pomazané rozpuštěným máslem.
    nahoru

    Chačapuri z jogurtu
    (Georgian Cuisine, 2004)
    Suroviny:
    Na těsto
  • 1/2 litru jogurtu
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g másla nebo margarinu
  • 3 šálky mouky
  • sůl
    Na náplň:
  • 1 kg mírně slaného sýru, rozdrobeného
  • 6 vajec

    Postup přípravy:
  • Vajíčko zamícháme do jogurtu a osolíme.
  • Smícháme kypřící prášek sodu do pečiva a zamícháme do jogurtové směsi.
  • Na moukou poprášené desce vypracujeme těsto a případně těsto poprášíme moukou, aby se nelepilo.
  • Jestliže je sýr příliš slaný, namočíme ho před rozdrobením na několik hodin do vody, pak vyjmeme a osušíme.
  • Těsto rozdělíme na 6 kousků; každý kousek vyválíme na oválnou placku a do jejího středu umístíme 1/6 množství připraveného sýra.
  • Kolem náplně pomažeme těsto rozšlehaným vejcem a okraje přehneme přes náplň jen částečně tak, aby nám zůstal uprostřed otvor s nezakrytým sýrem (viz obrázek), do kterého později rozklepneme vejce.
  • Předehřejeme troubu na 150°C a upečeme chačapuri dohněda.
  • Pak placky vytáhneme z trouby a do vytvořené dutiny na sýr, jako do lodičky, opatrně rozbijeme celá vejce.
  • Placky zasuneme zpět do trouby asi tak na minutku, než se vejce srazí (vypadá to jako když na placku položíme dvě volská oka.)
  • Můžeme však také sýrovou náplň zabalit úplně a povrch jen pomazat vejcem jako v předchozím receptu (viz také obrázek).
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]