Chléb faraonů
(Tony Linhart: "Chatař a chalupář- gastronomické záhady" časopis číslo 11, strana 26, 1995, arabská kuchyně)
Chléb faraonů - pochází, jak je zřejmé již z jeho názvu, ze země pyramid, kde jej pekli staří Egypťané již před několika tisíciletími. Podávali ho ke každému jídlu. Dodnes se peče tento chléb i v okolních arabských zemích podle tohoto jednoduchého původního receptu nebo podle receptů s jen malými změnami. Je znám jako "arabský chléb pita".
Suroviny:
  • 500 g pšeničné hrubé mouky, prositá
  • 15 g droždí
  • několik lžíc vlažné vody na kvásek
  • 5 lžíc horké vody (na oživení sušených rajčat)
  • 1 lžíce hrubé soli
  • 1 lžíce olivového oleje


  • Postup přípravy:
  • Připravíme kvásek z rozdrobených kvasnic ve vlažné vodě, které necháme na teplém místě vzejít.
  • Do vyhřáté mísy přesijeme mouku se solí a zaděláme vzešlým kváskem.
  • Přidáme ještě olej a rozpracujeme dobře rukama až vznikne tužší, elastické a hladké těsto.
  • Malým množstvím oleje potřeme povrch bochánku vytvořeného z těsta a necháme kynout dokud nenabude dvojnásobného objemu.
  • Těsto rozdělíme na osm stejných dílů, které vyválíme na asi 0,5 cm tlustou placku, poprášíme moukou a necháme ještě půl hodiny v teple a klidu nakynout.
  • Placky pečeme prudce na plechu ve maximálně vyhřáté troubě (230°C) asi 10 minut - až jsou zlatavé a hezky se nafouknou.
    »V poledne a večer hoří pod našim převisem oheň, vaří se na něm stále stejná šorba a peče stále stejný chléb. Příprava chleba v horkém písku je vždy pěkná podívaná. Plajek bere z pytle krupici, mouku, sůl, všechno nasype do nádoby a promísí s vodou. Hněte těsto čtyřicet minut, až je vláčné. Pak odhrabe uhlíky, udělá v písku jamku, vloží do ní těsto, zasype je pískem a vrací uhlíky na původní místo. Chléb se peče skoro hodinu. Když z něho Plajek smete písek, vypadá chutně a chrupavě, ale je těžký a mazlavý. Brzy se nám přejí, ale přece je leúpší než mazanice z rýže, kterou vaříme my«

    (Pavla Jazairová, 1945, česká autorka cestopisů: "Sahara všedního dne", Praha 1977)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]