"Foccacia" římský chléb (3x)
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", s. 918, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, italská kuchyně)
Suroviny:
Na kvásek:1 lžička cukru, 100 ml teplé vody, 2 lžičky (balíček nebo kostka) kvasnic (droždí)
Na těsto:450 g hrubé mouky, prositá200 ml vody2 lžíce olivového oleje2 lžičky soli3 lžíce rozsekaného rozmarýnu450 g míchané červené a bílé cibule, na kolečka4 stroužky česneku, nasekanýolej na vymazání plechu
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky dáme cukr, rozdrobíme kvasnice a rozmícháme je v teplé vodě "na maliček" (udržíme v ní malíček), abychom nezhubili kvasinky a pak jim poskytneme čas 10 minut k romnožení, pozorujeme, že tekutina v hrnečku vzkypí.Do hluboké mísy prosijeme mouku, uděláme v ní důlek, přidáme sůl, vykypěný kvásek, zbytek vody (200 ml) a polovinu množství sekaného rozmarýnu. Rukama vypracujeme hladké těsto, statečně ho válíme na pomoučeném válu asi 4 minuty. Těsto vrátíme do mísy s trochou mouky na stěnách, zakryjeme fólií a 30 minut necháme v teple vykynout, dokud se jeho objem nezdvojnásobí. Mezitím zahřejeme na pánvi olej, přidáme kolečka cibulí i a osmahneme mírně dohněda.Vykynuté těšsto přemístíme zase na pomoučený vál a tak 2 minuty ještě vyválíme (těsto "1 x srazíme"). Těsto rozválíme do čtverec asi 6 mm silné, však ono zase vyběhne. Čtverec přemístíme na vymazaný plech a ještě ho rukama vyrovnáme, aby byl všude, i na krajích, stejně silný. Na těsto rozprostřeme cibuli, posypeme zbytkem rozmarýnu a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C po dobu 25 až 30 minut až do zlatova. Upečený chléb nakrájíme na 16 čtverečků a ihned podáváme např. jako svačinku s uzeným masem a křupavým salátem nebo ve stejné kombinaci, ale jako rychlou večeři.
nahoru
"Foccacia" Jody Rae Prival
Suroviny:2 balíčky sušeného aktivního droždí1 lžička cukru1 3/4 šálku vlažné vody (40 - 45°C)1/3 šálku extra panenského olivového oleje plus něco na pokropení chleba1 a 1/2 lžičky soli4 - 5 a 1/2 šálku hladké moukyhrubá sůl na posypání povrchu
Postup přípravy:Rozpustíme kvasnice v jednom šálku vlažné vody s cukrem a ponecháme až kvásek vzkypí. V jiné míse přidáme do 3/4 šálku vody, olivový olej a sůl, pak vzešlý kvásek a mouku. Mouku zamícháváme postupně po šálcích. Pak uhněteme na pomoučeném vále za 10 minut hladké elastické těsto. Můžeme případně přidávat mouku, pokud je to třeba k dosážení nelepivého, ale hladkého a elastického těsta.Z válu těsto přemístíme do naolejované mísy, přikryjeme utěrkou, necháme vykynout na teplém místě po dobu asi 1 hodiny, tj. až se objem zvojnásobí. Pak těsto opět hněteme asi 5 minut, jemně rozválíme na placku o rozměru 25 až 30 cm, vložíme na namazaný plech a ponecháme opět zakryté asi 15 minut nakynout. Pomocí naolejovaných prstů uděláme v těstě důlky asi 2,5 cm hluboké a těsto na plechu necháme další 1 hodinu nakynout. Mezitím předehřejeme troubu na 200°C, pak povrch obdélníku postříkáme olivovým olejem a posypeme hrubou solí. Pečeme 15 až 20 minut dozlatova. Po upečení a vyjmutí z trouby chléb postříkáme olejem. Nakrájíme na čtverce a podáváme horké.
nahoru
"Foccacia" se sýrem
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", s. 920, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Suroviny:
Na kvásek:15 g sušených kvasnic, 1 lžice cukru, 250 ml teplé vody
Na těsto:350 g hrubé mouky, prositá200 ml vody3 lžíce olivového oleje1 lžičky soli200 g tvrdého sýra nejlépe pecorino (nebo čedar, parmazán), na kostičky1/2 lžíce jemně rozdrcených semínek fenykluolej na vymazání plechu
Postup přípravy:
Nejdříve opět připravíme kvásek. Do misky dáme cukr, kvasnice a rozmícháme je v 8 lžících vlažné vody "na maliček" a necháme je v pohodě množit asi 15 minut. Z mouky soli, 1 lžíce oleje, kvásku a zbytku vody vymícháme těsto a 4 minuty intenzivně hněteme.Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme placku asi 6 mm silnou. První placku přeneseme na plech, povrch posypeme sýrem a polovinou semínek - pokud možno, uděláme to rovnoměrně. Na první posypanou placku položíme druhou a pevně stiskneme na okrajích, aby roztavená sýrová náplň při pečení nevytekla. Na povrchu uděláme několik rovnoběžných zářezů, povrch potřeme zbytkem (asi 2 lžícemi) oleje, posypeme zbylými semínky fenyklu. Necháme na plechu ještě asi 20 - 30 minut nakynout. Pečeme při 200°C po dobu asi 30 minut až do zlatova.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME