Yorkshirský pudink
(Delia Smith, TV seriál, květen 2003, anglická kuchyně)
Yorkshirský pudink - je klasická, tradiční příloha k roast beefu. Není to pudink, aspoň ne tak, jak si většina lidí představuje pudink. Jde spíše o nákyp. Hlavní je k čemu slouží a nikoliv co to je. V anglické kuchyni slouží jako velká náhrada za brambory, rýži, nebo jiné škrobovité přílohy k masu. Je křupavý na povrchu, kyprý uvnitř a velmi chutný. Řada lidí v Anglii nemá ráda tvrzení, že jeho název pochází od "yorkie", což je slangový název pro malého a velmi protivného psíka - Yorkshirského terriéra, ale to je jiná historie. Zde v DDK uvádím jeden z klasických postupů od renomované anglické kuchařky a řekl bych, že se i mně se podle tohoto návodu "yorkshire" zdařil. Dnes se peče na plechu nebo v kulatých formičkách jako pro větší mafinky.
Suroviny:
200 g hladká mouka, prositá a bez kypřícího prášku(!)dvě špetky solišpetka pepře2 vejce150 ml mléka100 ml vody2 lžíce tuku vypečeného z hovězí pečeně (roastbeefu)pekáč o rozměru asi 27 x 23 cm nebo formičky v plechu na mafinky
Postup přípravy:
Yorkshirský pudink je další součást tradičního anglického slavnostního oběda a je spojován vždy s upečením
roast-beefu s hnědou omáčkou z výpeku a
orestovaných brambor.
Příprava těsta:
Do mísy prosijeme hladkou mouku. Mouku prosiváme do velké prostorné mísy a síto nad ní držíme pěkně vysoko. Když totiž koupíme mouku v pytlíku je ze všeho toho skladování a dopravy hodně udusaná a je potřeba ji dobře provzdušnit. K mouce přidáme trochu soli a do yorshirského pudinku patří i trochu pepře. Potom uděláme doprostřed mouky důlek a kam rozklepneme dvě vejce. Teď si na to vezmeme elektrický šlehač a do části mouky zašleháme vajíčka. Během šlehání je třeba metlou trochu pohybovat (kroužit) a mouka se tak do vajíček pěkně zapracovává. Potom moučná směs trochu zhoustne. Teď se podíváme čím to zředit.
Když děláme yorkshirský pudink ze dvou vajec a 200 g mouky tak tam dáme asi 150 ml mléka a 100 ml vody. Dohromady tedy čtvrtlitru tekutiny. A teď budeme postupně zapracovávat tekutinu do mouky s vejci.
Znovu zapneme šlehač, ale teď potřebujeme i druhou ruku, tak raději podložíme pod mísu utěrku, aby se nám při míchání nehýbala a nemuseli ji držet. Nebojme se, neudělají se žmolky, metla to všechno zvládne a zamíchá pěkně mouku do tekutiny. Takže necháme běžet ruční mixer a jen přilíváme a přilíváme kapalinu. Nakonec získáme pěkné hladké těstíčko. Neškodí je ještě trochu prošlehat. Těsto si můžeme připravit předem, podle toho jak nám to zapadá do našeho dopoledního programu nebo klidně ho dělat až na poslední chvíli. Staromodní kuchaři tvrdí, že se těsto musí udělat předem a nechat odpočinout, ale mezi oběma způsoby opravdu není žádný rozdíl. Těsto na yorkshirský pudink máme připravené, necháme ho stát a jen ho později v pravý okamžik nalijeme do pekáče.
Pečení yorkshirského pudinku:
Když už máme hotovou hovězí pečeni a maso zatím uložené na teplém místě a již odpočívá po tepelném šoku, použijeme dvě lžíce tuku z vypečeného z tohoto masa na vymazání pekáče pro pudink. Pekáč dáme do trouby o teplotě 220°C asi na 10 minut prohřát, pak ho postavíme na zapnutý hořák sporáku, . . a když se již začne kouřit z tuku, tak to je ta správná chvíle . . . nalijeme do něho připravené těsto. Pekáč rychle dáme zpátky do trouby a necháme zde těsto 25-30 minut péci než nabude. Tak získáme nadýchaný yorkshirský pudink. Yorkshirský pudink nejčastěji pečeme pro nedělní oběd v troubě současně s opékanými bramborami. Před podáváním nejdříve vyjmeme brambory, protože yorkshirský pudink ten se musí podávat "šupito-presto" . . . až na poslední chvíli. Necháme ho tedy ještě chvilku v troubě, zatím co si prohlédneme opečené brambory. Jsou jistě právě takové, jak vypadat mají - správné opečené brambory. Musí být hezky křupavé a zlatavě opečené na povrchu, měkké a rozplývavé uvnitř. Nakonec tedy vyndáme z trouby yorkshirský pudink. Pokud pečeme v pekáči, rozdělíme pak pudink na 6 až 8 dílů. Pudink je pevný na povrchu a uvnitř je měkký a nadýchaný. Právě takový jaký má yorkshirský pudink být.
Odkazy na související recepty příloh tradičního anglického svátečního oběda:
Roastbeef dle Delia Smith
Opékané brambory
ZPĚT do kapitoly
HOME