Indický chléb "capati"
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 oblíbených jídel z celého světa", str. 127, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)

Suroviny:
  • 225 g hrubé celozrnné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 ml vody

    Postup přípravy:
  • V míse smícháme mouku a sůl.
  • Ve směsi uděláme důlek, do kterého nalijeme po částech vodu a vymícháme na vláčné těsto.
  • Těsto na vále intenzivně hněteme asi 7 až 10 minut.
  • Potom necháme sebe i těsto asi 15 až 20 minut odpočinout.
  • Z těsta vyválíme asi 10 - 12 placek.
  • Placky pečeme na pánvi s těžkým dnem.
  • Když je pánev horká a stoupá z ní kouř stáhneme oheň a položíme placky - "capati" na dno pánve.
  • Když se placky začnou nafukovat, tak je obrátíme a stlačíme plochou lžící ke dnu a ještě jednou obrátíme.
  • Servírujeme na teplé míse.
    »"Švagrová seděla u ohniště a něco smažila. Kvapně vstala a utírajíc si ruce cípem šálu mi vykročila vstříc. Když jsem ji tak viděl vstávat, projela mi tělem vlna. Právě tak vstávala od ohniště moje starší švagrová, utírajíc si ruce cípem šálu, i moje starší sestry, i matka . . . Kamarádova žena v pandžábském oděvu, s uzlem vlasů, cinkající náramky, se mi stala ztělesněním mé vlasti, pojala v sobě veškerou kulturu mé země. Někde v hloubi srdce se mi ozvala bolest - kéž by i v mém domě přecházela z pokoje do pokoje žena z mé vlasti, kéž by tam zněl její smích, písně mé země. Při opékání každé placky ji zazvonily náramky, oběma rukama snímala placku s plotýnky a se smíchem nám ji kladla na mísu. Ten pohled se mi naskytl po letech a byl pro mne krásnější a dojemnější než sen. Zapomněl jsem, že na mne Helen čeká sama v obývacím pokoji."«
    (Bhišma Sáhdní:"Ty darebáku", povídka z 80.let)

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]