Bramborové placky na grilu
(Marie Pojmonová z Pardubic recept zaslala do soutěže čtenářů časopisu "Apetit" v červenci 2009) Bramborové placky na grilu - připravila autorka s úspěchem na oslavě svých kulatých narozenin. Ugrilovala je doma a pak je přihřívala v kotlovém grilu. Jedná se o jednoduché placky z kořeněného těsta z vařených brambor s malým podílem tuku. V časopisu "Apetit" každý měsíc vybírají a odměňují jeden z receptů zaslaných čtenáři. Tento recept byl vybrán a odměněn hmotnou cenou v hodnotě 500 Kč. Zaujal mně, neboť si můžu dietně péci tyto placičky na čínské vyhřívané grilovací plotně nebo v konvektomatu a to s malým nebo žádným podílem tuku.
Suroviny pro 4 osoby:4 středně velké brambory1 vejce rozšlehané2 lžičky provensálského koření nebo jiného např. chilli aj. dle chuti2 lžíce olivového oleje2 lžíce hrubé mouky1/2 lžičky soli
Postup přípravy:Brambory uvaříme ve slupce doměkka a oloupeme je.Nahrubo je promačkáme šťouchadlem nebo prolisujeme.Brambory smícháme s ostatními surovinami a z hmoty vytvarujeme placičky.Grilujeme na přímém ohni případně na grilovací pánvi nebo poteflonované elektricky vyhřívané desce z obou stran dozlatova.K přípravě placek dle popisu můžeme použít také domácí kuchyňský konvektomat s horním ohřevem proudícího vzduchu nebo horkovzdušnou troubu s horním ohřevem.Ale smažené na oleji jsou přece jen chutnější.
ZPĚT do kapitolyHOME