Brambory v kožíšku
(Z přílohy časopisu "Zahrádkář", červen 2010, česká kuchyně)
Brambory v kožíšku - jsou netradiční bramborovou přílohou, rozvoněnou rozmarýnem a vonící rozpečenou slaninou. Jsou chutné, tak jak jen brambory mohou být, a navíc jsou ještě naplněny sýrem. Jak je šťastná naše volba této přílohy poznáme už po páté minutě zapékání. Ta božská vůně!!! Honem s nimi na stůl!
Suroviny pro 4 osoby:
  • 12 menších salátových brambor uvařených ve slupce v osolené vodě
  • 12 plátků slaniny
  • kousek tvrdého vyzrálého sýra
  • 12 snítek rozmarýnu na konci šikmo seříznutých do špičky
  • olej
  • podle chuti ještě sůl

    Postup přípravy:
  • Brambory uvařené ve slupce slijeme a necháme je 10 minut nepřikryté odpařit a trochu zchladnout.
  • Troubu předehřejeme na 180°C.
  • Ze sýra odkrojíme tenké, sotva jako dětská dlaň velké plátky.
  • Každou bramboru podélně nařízneme a zhruba do dvou třetin do nich zasuneme sýr.
  • Každou bramboru obalíme plátkem slaniny a napříč propíchneme krátkou zašpičatělou větvičkou rozmarýnu, aby to drželo pěkně pohromadě.
  • Takto připravené brambory naskládáme do pekáčku (ani ho nemusíme vymazávat) a vložíme do horké trouby.
  • Zapékáme asi 15 minut, až se sýr začne rozpouštět a slanina na povrchu zezlátne.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]