Bramborový salát s ředkvičkami a okurkou
(Jo-Cox a Elizabeth Towers: "Napo Faorenc aj.:"The 1000 klasických receptů z celého světa", str.727, Columbus Praha, 2000)Bramborový salát s ředkvičkami - a s plátky z okurky má příjemnou hořčičnou chuť, a to díky zálivce, která salát vhodně doplňuje. Zvlášť vhodná je jemná a čistá chuť dijonské horčice, neboť nepotlačuje ostatní příchutě. Není-li k dispozici, tak použijeme jinou jemnou hořčici, ale anglická hořčice je pro tento salát příliš ostrá. Ředkvičky a zálivka s bylinkami s dijónskou hořčicí poskytují salátu kromě jemné chuti i lákavou pestrobarevnost.
Suroviny pro 4 osoby:
450 g nových brambor, opraných a nakrájených na poloviny1/2 okurky na tenké plátky2 lžičky soli1 svazek ředkviček, na plátky
Na zálivku:1 lžíce dijonské hořčice2 lžíceolivového oleje1 lžíce bílého vinného octa2 lžíce míchaných nasekaných bylinek
Postup přípravy:
Uvaříme brambory v hrnci s horkou vodou asi během 10-15 minut, nebo až změknou.Brambory necháme okapat a vychladnout.Plátky okurky rozprostřeme na talíř a posolíme, necháme 30 minut uležet, aby se vypotily a pak je opláchneme studenou vodou a s jemně papírovými ubrousky osušíme.Plátky okurek a ředkviček ozdobně rozložíme na podávací mísu.Vařené vychladlé brambory navrstvíme doprostřed mísy na zeleninu.Zálivkou přelijeme salát na míse tak, aby se pokud možno obalila všechny suroviny.Před podáváním dáme salát do chladničky vychladnout.
Příprava zálivky:Do sklenice se šroubovacím uzávěrem dáme všechny přísady na zálivku a řádně vše protřepeme, aby se důkladně promísily.
ZPĚT do kapitolyHOME