Špenátové gnocchetti s pórkem a fazolemi - Spinach gnocchetti with leeks and beans
(Napo Faorenc aj.:"The Great International Cookbook", International Culinary Society New York, 1988)
Gnocchetti- jsou drobné italské těstoviny podobné nadýchaným obláčkům a jsou obdobou našich nočků. Podávají a připravují se podobným způsobem jako těstovinové gnocchi ; je to vlastně jejich zmenšená a jemnější verze. Údajně nemají obsahovat brambory, ale v praktických receptech tomu často nebývá. V našich supermarketech je můžeme gnochi najít zabalené do plastových sáčků přímo od italského výrobce. Velmi se hodí k hustým omáčkám a jsou oblíbené např. se špenátem apod.
Špenátkové gnocchetti s pórkem a fazolemi-foto zdrojSuroviny:
  • 2/3 šálku bílých fazolí (cannellini)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 280 g brambor
  • 230 g špenátu
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 šálek mouky
  • muškátový oříšek
  • 8 pórků
  • 1/2 šálku +3 lžíce másla
  • 4 lístky bazalky
  • 4 lísky šalvěje
  • 1 šálek bílého vína
  • 6 lžíc vývaru nejlépe z telecího masa; postačí hovězí

    Postup přípravy:
  • Fazole namočíme minimálně na 12 hodin do vody.
  • Nabobtnalé fazole scedíme a vaříme v osolené vodě asi 75 minut doměkka.
  • Mezitím uvaříme a oloupeme brambory a rozmačkáme na kaši.
  • Na hluboké pánvi podusíme špenát asi 5-7 minut, osušíme a pokud je třeba (u sekaného nebo čerstvého špenátu) rozmixujeme na pyré.
  • Smícháme připravené špenátové pyré s bramborovou kaší, přidáme žloutky, mouku a špetku strouhaného muškátového oříšku, dochutíme solí a vzájemně dobře promícháme na hustou kaši-těsto.
  • Z těsta vytvoříme válečky silné asi jako prsty, které rovnoměrně rozkrájíme na malé nočky neboli gnocchetti..
  • Pórek nakrájíme na čtyřcentimetrové kousky a osmahneme na pánvi asi na 1/2 šálku másla.
  • K pórku přihodíme bazalku a šalvěj, podlijeme vínem a zvolna podusíme.
  • Po chvíli přihodíme uvařené fazole a přilijeme malé množstvím vývaru ze zeleniny, přilijeme masový vývar a několik málo minut podusíme.
  • Na pracovní desce připravené (nakrájené gnocchetti) nahrneme nebo naházíme do vařící osolené vody a asi 2-3 minut vaříme.
  • Uvařené gnocchetti scedíme, ochutíme mletým pepřem a krátce osmahneme na zbytku másla.
  • Podáváme na velmi horkých talířích s fazolemi a pórkem a v případě potřeby ještě polité malým množstvím vývaru z vařené zeleniny.
    Pracovní postup-foto zdroj

















    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]