Zapečené pórky s brambory
(Inspirováno receptem Viléma Vrabce: "Teplá kuchyně - I. díl", str. 280, St.Zd. nakladatelství, Praha 1961)

Zapečený pór s bramboremSuroviny pro 6 osob:
  • 500 g vařených brambor salátového typu
  • 600 g pórku
  • 60 g másla nebo pokrmového tuku
  • asi 250 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 200 g uzeného masa nebo nejlépe šunky, na čtverečky nebo kostečky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 3 vejce
  • 1 kelimek smetany nebo mléka, (není nutné)
  • olej nebo rozpuštěné máslo na pokapání
  • 40 g strouhané housky na vysypání vrstev a ohnivzdorné misky

    Postup přípravy:
  • Celé očištěné nové brambory ve slupce vložíme do hrnce studené osolené vody, tak aby voda přesahovala asi jen jeden centimetr nad brambory.
  • Zakryjeme pokličkou a vodu přivedeme k varu a asi patnáct minut vaříme do poloměkka.
  • Brambory scedíme, necháme trochu vychladnout, pak oloupeme a nakrájíme na plátky.
  • Očištěné a a omyté pórky (jen bílou část) nakrájíme na kousky asi 3 cm dlouhé.
  • Kousky pórku v kastrolu, za občasného podlévání vývarem nebo jen vodou, do poloměkka udusíme. (Poznámka: - případně můžeme přidat k pórku hrst rozpůlených malých žampiónů)
  • Mezitím ohnivzdornou misku vymažeme máslem nebo pokrmovým tukem a vysypeme strouhankou.
  • Do misky pak střídavě vkládáme plátky brambor, uzeninu (šunku) a podušený pórek případně se žampiony.
  • Každou vrstvu posypeme vždy ještě trochu strouhankou
  • Naplněnou misku vložíme do předehřáté trouby (asi na 150 -160 °C) a její obsah necháme důkladně prohřát.
  • Mezitím v osoleném a opepřeném mléce nebo smetaně rozkvedláme vejce spolu se strouhaným sýrem.
  • Touto směsí zalijeme již rozehřátý obsah zapékací misky.
  • Povrch můžeme ještě posypat strouhankou případně i sýrem
  • Teplotu trouby zvýšíme na 180°C a pokrm zapečeme během asi 25 minut nebo až je povrch zlatavě hnědý.
  • Podáváme s kyselou okurkou a případně ještě zdobíme naloženou červenou řepou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]