Bombajské brambory
(Jo-Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str 860, Columbus Praha 1990, vegetariánská indická kuchyně)
Bombajské brambory - jsou oblíbeným chodem v indických restauracích údajně ve všech částech světa. Obsahují bengálské koření panch poran (aneb koření pěti vůní), které dodává prostému jídlo z brambor typickou vůni a orientální chuť indické kuchyně. Zde je toto koření, zejména v Bengálsku, při vaření nepostradatelné (zelenina, čočka, ryby). Základním obecným postupem typické indické kuchyně, je nejprve rozvonění koření-semínek v horkém oleji (příprava tzv. tzv. čónsu). Koření se nasype do rozpáleného oleje nebo ghee na pánvi vždy jako první a jakmile se rozvoní jsou teprve přidavány další suroviny. Koření panch poran lze nahradit u nás snadno dostupným čínským "kořením pěti vůní" nebo si můžeme originál namíchat sami ze semínek římského kmínu, fenyklu, hořčice, nigelly sativy - kalonji (černuchy seté - rostoucí i u nás) a pískavice řecké seno (ve stejném objemovém poměru). Přídavkem dakšího koření - kurkumy získají brambory po upečení v troubě typickou bengálskou chuť a vůni a navíc krásně zlatožlutou barvu.
Bombajské brambory-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 1 kg voskovitých brambor
  • 2 lžíce oleje nebo ghí
  • 1 lžička koření panch poran (nebo koření pětí vůní)
  • 3 lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 300 ml bílého jogurtu
  • sůl
  • nasekaná nať čerstvého koriadru (v nouzi petrželky)

    Postup přípravy:
  • Celé brambory vložíme do hrnce studené osolené vody, kterou přivedem k varu a nechám ji jen probublávat (asi 1 minut), abychom brambory uvaříli jen částečně.
  • Na pánvi rozehřejeme na mírném plameni ghí (přepustěné máslo) nebo olej, přidáme koření panch poran, pak kurkumu, rajčatový protlak, jogurt a sůl.
  • Přivedeme tuto směs k varu, plamen stáhneme a necháme opět jen bublat v nezakryté pánvi 5 minut.
  • Mezitím slijeme brambory a každý nakrájíme na čtyři díly, které přidáme do pánve; mezitím také nastavíme troubu k předehřání na 180°C.
  • Pánev přikryjeme a rychle ještě obsah vaříme
  • Brambory přesypeme do kastrolu (pekáče), přikryjeme poklicí a pečeme v předehřáté troubě při 180°C 40 mínut, až jsou zcela měkké a omáčka zhoustne.
  • Posypeme nasekaným koriandrem (v nouzi petrželkou) a ihned podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]