Bombajské brambory
(Jo-Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str 860, Columbus Praha 1990, vegetariánská indická kuchyně)Bombajské brambory - jsou oblíbeným chodem v indických restauracích údajně ve všech částech světa. Obsahují bengálské koření panch poran (aneb koření pěti vůní), které dodává prostému jídlo z brambor typickou vůni a orientální chuť indické kuchyně. Zde je toto koření, zejména v Bengálsku, při vaření nepostradatelné (zelenina, čočka, ryby). Základním obecným postupem typické indické kuchyně, je nejprve rozvonění koření-semínek v horkém oleji (příprava tzv. tzv. čónsu). Koření se nasype do rozpáleného oleje nebo ghee na pánvi vždy jako první a jakmile se rozvoní jsou teprve přidavány další suroviny. Koření panch poran lze nahradit u nás snadno dostupným čínským "kořením pěti vůní" nebo si můžeme originál namíchat sami ze semínek římského kmínu, fenyklu, hořčice, nigelly sativy - kalonji (černuchy seté - rostoucí i u nás) a pískavice řecké seno (ve stejném objemovém poměru). Přídavkem dakšího koření - kurkumy získají brambory po upečení v troubě typickou bengálskou chuť a vůni a navíc krásně zlatožlutou barvu.
Suroviny pro 4 osoby:
1 kg voskovitých brambor2 lžíce oleje nebo ghí1 lžička koření panch poran (nebo koření pětí vůní)3 lžičky mleté kurkumy2 lžíce rajčatového protlaku300 ml bílého jogurtusůlnasekaná nať čerstvého koriadru (v nouzi petrželky)
Postup přípravy:
Celé brambory vložíme do hrnce studené osolené vody, kterou přivedem k varu a nechám ji jen probublávat (asi 1 minut), abychom brambory uvaříli jen částečně.Na pánvi rozehřejeme na mírném plameni ghí (přepustěné máslo) nebo olej, přidáme koření panch poran, pak kurkumu, rajčatový protlak, jogurt a sůl.Přivedeme tuto směs k varu, plamen stáhneme a necháme opět jen bublat v nezakryté pánvi 5 minut.Mezitím slijeme brambory a každý nakrájíme na čtyři díly, které přidáme do pánve; mezitím také nastavíme troubu k předehřání na 180°C. Pánev přikryjeme a rychle ještě obsah vařímeBrambory přesypeme do kastrolu (pekáče), přikryjeme poklicí a pečeme v předehřáté troubě při 180°C 40 mínut, až jsou zcela měkké a omáčka zhoustne.Posypeme nasekaným koriandrem (v nouzi petrželkou) a ihned podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME