Vegetariánské brambory se sýrem na plechu
(Fritz Faist: "Chutná vegetariánská kuchyně", Falken-Verlag GMbh 1988 a Neografia Martin 1991, vegetariánská kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:
K prvnímu zapečení:500 g brambor, oloupané a na plátky 1 cm tlusté250 ml zeleninového vývarusůl nejlépe mořskáčerstvě mletý pepř1 lžička mletého kmínu2 cibule, najemno1 svazek jarních cibulek, na nudličkyK zalití a druhému zapečení:2 šálky kyselé smetany2 vejce125 g strouhaného ementálu4 rajčata, oloupaná1 svazek pažitkyněkolik kousků másla, případně rostlinného oleje
Postup přípravy:Oloupané brambory nakrájíme na plátky (1 cm) a poklademe na plech nebo do ohnivzdorné misky.Přelijeme zeleninovým vývarem, posypeme solí, pepřem a kmínem, stejnoměrně posypeme cibulí a nudličkami z jarní cibulky.Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C.Mezitím rozšleháme kyselou smetanu s vejci a strouhaným sýrem ementál.Spařená oloupaná rajčata nakrájíme na tenké plátky, poklademe na brambory, zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci.Posypeme sekanou pažitkou a povrch poklademe kousky másla (nebo pokropíme olejem).Pečeme dalších 10 minut, pak vyjmeme a podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME