Vegetariánské brambory se sýrem na plechu
(Fritz Faist: "Chutná vegetariánská kuchyně", Falken-Verlag GMbh 1988 a Neografia Martin 1991, vegetariánská kuchyně)

Vegetariánské brambory na plechu-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
K prvnímu zapečení:
  • 500 g brambor, oloupané a na plátky 1 cm tlusté
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • sůl nejlépe mořská
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 cibule, najemno
  • 1 svazek jarních cibulek, na nudličky
  • K zalití a druhému zapečení:
  • 2 šálky kyselé smetany
  • 2 vejce
  • 125 g strouhaného ementálu
  • 4 rajčata, oloupaná
  • 1 svazek pažitky
  • několik kousků másla, případně rostlinného oleje

    Postup přípravy:
  • Oloupané brambory nakrájíme na plátky (1 cm) a poklademe na plech nebo do ohnivzdorné misky.
  • Přelijeme zeleninovým vývarem, posypeme solí, pepřem a kmínem, stejnoměrně posypeme cibulí a nudličkami z jarní cibulky.
  • Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
  • Mezitím rozšleháme kyselou smetanu s vejci a strouhaným sýrem ementál.
  • Spařená oloupaná rajčata nakrájíme na tenké plátky, poklademe na brambory, zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci.
  • Posypeme sekanou pažitkou a povrch poklademe kousky másla (nebo pokropíme olejem).
  • Pečeme dalších 10 minut, pak vyjmeme a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]