Piemontské bramborové šišky s houbami a rajčatovou omáčkou
(Recept z časopisu "Katka - Nejlepší recepty", číslo 8, str. 49, Burda Praha, srpen 2003)
Bramborové sišky s houbami - foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
Na bramborové šišky:
  • 50 g sušených hřibů, namočených asi 30 minut ve studené vodě
  • 1 kg moučných brambor, uvařených ve slupce
  • 100 g krupice
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • asi 150 g hrubé mouky
  • sůl
    Na rajčatovou omáčku:
  • 800 g rajčat, spařených a oloupaných
  • 1 cibule, nadrobno nakrájená
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • pepř

    Postup přípravy:
    Příprava bramborových šišek s houbami:
  • Nabobtnalé houby přelijeme přes síto, tekutinu zachytíme a houby najemno posekáme. Brambory slijeme a necháme dojít páru. Oloupeme a ještě horké je prolisujeme a pak teprve necháme vychladnout.
  • Prolisované brambory promísíme s krupicí, vejcem, žloutkem, nasekanými houbami, solí a hrubou moukou na těsto.
  • Z těsta vytvarujeme válečky, odkrajujeme 2 - 3 cm dlouhé šišky, které zmáčkneme vidličkou. Vidlička zanechá na šiškách ozdobný rýhovaný povrch a bude to pak pěkně na talíři vypadat.
  • Do varu uvedeme dostatečné množství osolené vody. Do vařící vody vložíme bramborové šišky a asi 5 minut vaříme. Když vyplavou a jsou hotové, vyjmeme je a necháme dobře okapat.
    Příprava rajské omáčky
  • Spařená rajčata zbavíme slupky i semínek a dužinu pokrájíme na kostky. V kastrolu na rozehřátém olivovém oleji osmahneme cibuli, česnek s bobkový list. Přidáme rajčata a zalijemem vodou z hub. Na mírném ohni dusíme po pokličkou zhruba 15 minut. Pak vyjmeme bobkový list, ochutíme tymiánem, osolíme a opepříme.
  • Bramborové šišky s houbami podáváme na talířích přelité rajskou omáčkou a můžeme ještě ozdobit čerstvými tymiánovými nebo bazalkovými lístky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]