Smažené bramborovo-krupkové řízky
(A. Houžvička aj.: "Receptury teplých jídel", Merkur Praha 1972, bezmasé jídlo, česká kuchyně)

Suroviny pro 5 porcí:
400 g vařených brambor ve slupce, oloupané, až druhý den nastrouhané
  • 1 vejce
  • 50 g hrubé mouky, prosáté
  • 50 g strouhanky
  • 150 g trhaných krupek
  • 25 g soli nebo podle chuti
  • 25 g hladké mouky na obalení
  • 125 g stolního oleje
    Na trojobal:
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • 125 g strouhanky
    Příloha: špenát nebo jiná zelenina

    Postup přípravy:
  • Ve slupce doměkka uvařené omyté brambory za tepla oloupeme, a necháme rozložené v chladné místnosti.
  • Druhý den brambory jemně semeleme na strojku nebo nastrouháme do mísy. Přidáme vařené, dobře propláchnuté a okapané trhané krupky, vejce, sůl, jemně prosátou strouhanku a propracujeme v tuhé těsto.
  • Z těsta vytvoříme obdélníkové, ploché řízky. Při tvoření řízků, poprašujeme vál hladkou moukou. Ŕízky obalíme v hladké mouce, v mléce s rozkvedlanými vejci a ve strouhané housce (trojobalu). Smažíme v mírně rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.
  • Ŕízky můžeme připravovat raději menší a podávat dva na jednu porci. Jako přílohu podáváme špenát nebo jinou zeleninu. Podáváme čerstvé, pravě usmažené.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]