Bramborová roláda s povidly
(A. Houžvička aj.: "Receptury teplých jídel", Merkur Praha 1972, bezmasé jídlo, česká kuchyně)

Suroviny pro 5 porcí:
Na těsto:
  • 1,1 kg brambor, vařených ve slupce, nastrouhané druhý den
  • 12 g soli nebo podle chuti
  • 100 g hrubé mouka, prosátá
  • 125 g krupice
  • 1 vejce
  • 25 g hladké mouky, na posypání ubrousku
    Na povidlovou náplň:
  • 125 g švestkových povidel
  • 125 g perníku
    Na posypání při podávání:
  • 125 g strouhanky
  • 150 g cukru mletého
  • 125 g másla

    Postup přípravy:
  • Ve slupce doměkka uvařené omyté brambory oloupeme, a necháme rozložené dobře prochladnout.
  • Druhý den brambory jemně semeleme na strojku nebo nastrouháme do mísy. Přidáme sůl, prosátou hrubou mouku, krupici, vejce a zpracujeme v tuhé těsto, z kterého vyválíme do obdélníku plát asi 1 cm silný. Těsto vyvalujeme na čistém pomoučeném ubrousku. Vyválený odélník stejnoměrně potřeme povidly, promíchanými a ztuženými jemně mletým černým perníkem.
  • Pomocí ubrousku svineme pomazaný plát těsta v závin, zabalíme do ubrousku (nebo PP fólie na pečení), a v něm zvolna vaříme na mírném ohni 15 minut.
  • Vařený závin vyjmeme, sejmeme ubrousek (fólii) a nakrájíme tenkým drátem nebo bílou nití na plátky. Plátky klademe po čtyřech kouscích na teplý talíř, posypeme jemně prosátou a do zlatova osmaženou strouhanku, práškovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]