Brambory nakyselo - klasické
(A. Houžvička aj.: "Receptury teplých jídel", Merkur Praha 1972, bezmasé jídlo, česká kuchyně)
Suroviny pro 5 porcí:1 kg brambor, oloupané, na půlky125 g másla nebo pokrmového tuku30 g hladké mouky100 g cibule25 ml vinného octa15 g cukru150 ml mlékasůl a mletý pepř, podle chuti1 bobkový list300 ml vývaru z kostí nebo z polévkové kostky Knorr
Postup přípravy:
V kastrolu osmažíme na jedné třetině tuku do slabě růžova drobně nakrájenou cibulku. Zalijeme vývarem, vložíme syrové brambory,osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a dusíme pod pokličkou. Když jsou brambory napolo dušené, zahustíme je světlou jíškou. Jíšku připravíme ze zbylého tuku a mouky opražením dorůžova. Jíšku s bramborami dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Pak přidáme cukr, ocet, pokrm rozředíme podle potřeby vývarem a bez poklice dusíme za občasného zamíchání doměkka. Před koncem dušení zalijeme mlékem a ještě krátce převaříme.
Pokud není pokrm pro vegetariány můžeme jako přílohu nabídnout salám nebo uzeniny - ale není to vůbec nutné; stačí pouze chléb nebo nic.
ZPĚT do kapitolyHOME