Brambory nakyselo - klasické
(A. Houžvička aj.: "Receptury teplých jídel", Merkur Praha 1972, bezmasé jídlo, česká kuchyně)

Suroviny pro 5 porcí:
  • 1 kg brambor, oloupané, na půlky
  • 125 g másla nebo pokrmového tuku
  • 30 g hladké mouky
  • 100 g cibule
  • 25 ml vinného octa
  • 15 g cukru
  • 150 ml mléka
  • sůl a mletý pepř, podle chuti
  • 1 bobkový list
  • 300 ml vývaru z kostí nebo z polévkové kostky Knorr

    Postup přípravy:
    V kastrolu osmažíme na jedné třetině tuku do slabě růžova drobně nakrájenou cibulku. Zalijeme vývarem, vložíme syrové brambory,osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a dusíme pod pokličkou. Když jsou brambory napolo dušené, zahustíme je světlou jíškou. Jíšku připravíme ze zbylého tuku a mouky opražením dorůžova. Jíšku s bramborami dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Pak přidáme cukr, ocet, pokrm rozředíme podle potřeby vývarem a bez poklice dusíme za občasného zamíchání doměkka. Před koncem dušení zalijeme mlékem a ještě krátce převaříme.
    Pokud není pokrm pro vegetariány můžeme jako přílohu nabídnout salám nebo uzeniny - ale není to vůbec nutné; stačí pouze chléb nebo nic.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]