Přesňáky - neboli moravské bramborové placičky
(Z vlastní i převzaté zkušenosti autora DDK, listopad 2006, česká a slovenská kuchyně)
Přesňáky - jsou placičky z velmi jednoduchého bramborového těsta uhněteného z předem uvařených a oloupaných brambor, mouky a soli. Z těsta jsou vyváleny placičky, které pečeme nasucho bez tuku na středně rozehřáté plotně. Každopádně do tradičního těsta nepatří vejce, neboť placičky by byly tvrdé a lámaly by se při rolování nebo překládání. Také ze zkušeností vím, že čím můžeme dát méně mouky, tím jsou lahodnější; množství mouky více méně závisí na druhu brambor. Těmto bramborovým placičkám se na Kyjovsku a Břeclavsku říká "přesňáky", kolem Hluku "patenty", v Západoslovenském kraji kolem Trnavy (Slovenský Grób, Pezinok) jsou součástí slovenského národního jídla k pečenému husímu masu, kde slouží jako příkrm zvaný "lokše". Na Moravě jsou dnes připravovány spíše ve sladkém provedení, tj. namazené povidly a posypané mákem. V období poloviny listopadu, kdy jsou husy nejlepší (tzv. "martinské"), jsou placičky nabízeny v některých jihomoravských restauracích jako krajová specialita.
Suroviny pro 8 placiček:500 g brambor vařených ve slupce ve slané vodě200 g hladké mouky + trochu mouky na vál
Varianty na naplnění placiček:
a) - povidla, mletý mák, máslo
b) - husí nebo kachní játra na cibulce, husí sádlo
- pečené husí nebo kachní maso s vypečenou šťávou a mírně podušeným kyselým zelím
Postup přípravy:Brambory uvařené ve slupce ve slané vodě oloupeme (nejlépe až druhý den, ale není to nutné) a nastrouháme na hrubém struhadle do mísy.Přidáme mouku, rukou promícháme, rozmačkáme a zpracujeme na těsto.Nejprve směs hněteme rukou v míse, pak ještě důkladně propracujeme na moukou posypaném vále.Tak připravíme tužší hladké těsto.Z těsta vyválíme silnější váleček, ze kterého nakrájíme osm koleček.Kolečka rozválíme na placičky a okamžitě pečeme na suché, mírně horké sporákové plotně, nebo suché těžké, železné pánvi.Opékáme je tak dlouho, až na nich vyskočí puchýře, pak je otočíme a opečeme i na druhé straně.V dnešní době si také můžeme pomoci např. litinovým plátem položeným na plynový hořák (byl dříve dodáván s plynovým sporákem Mora), nebo těžkou litinovou pánví.Při vlastní přípravě výše vyobrazených placiček jsem použil jednu z odnímatelných desek ze staršího kontaktního grilu; jeho drážkovaný povrch vytvořil na placičkách velmi líbivé tmavé linky. Přesňáky - lokše můžeme namáčet do husí šťávy (Slovensko) a podávat k porci dozlatova upečené husy.Nebo přesňáky můžeme podávat nasladko (Břeclavsko a Hodonínsko) pomazané povidly se skořicí a rumem, posypané mákem s cukrem a pak stočené jako palačinky.Pak je při podávání ještě můžeme polít rozpuštěným máslem.
Obdobné recepty v DDK:Slovenské lokše s mákem a švestkovými povidly
ZPĚT do kapitolyHOME