Bramborové nudle s houbovou omáčkou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.817, Columbus Praha 2000)
Bramborové nudle - i když tyto jsou z jiného konce světa, budou nám hodně připomínat naše šlížky, šuperlíky či rejpulce apod. Brambory zde použijeme k přípravě "nudlového těsta", které pak nakrájíme a uvaříme. Tyto nudle jsou podávána se slaninou a houbovou omáčkou. Těsto si můžeme udělat dopředu. Když pak nudle zabalíme a uchováme v chladničce, můžeme je přechovávat až 24 hodin.
Suroviny:
  • 450 g brambor, nakrájených na kostky
  • 225 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • sůl a pepř petrželka na ozdobu
    Na omáčku:
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 nasekaná cibule
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 125 g žampiónů, na plátky
  • 3 uzené plátky slaniny, nakrájené
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 300 ml plnotučné smetany
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky


  • Postup přípravy:
    Brambory vaříme ve vodě po dobu 10 minut, nebo dokud se řádně neprovaří. Necháme okapat a pak je rozmačkáme na hladkou kaši. Do kaše přidáváme vejce, mouku a mléko. Podle chuti osolíme a opepříme a vymícháme tužší těsto. Na lehce pomoučené pracovní desce (válu) rozválíme těsto na dlouhý tenký váleček, který rozkrájíme na 2,5 cm dlouhé kousky. Osolenou vodu přivedeme do varu a vhodíme tam připravené kousky a vaříme 3-4 minuty. Konec snadno poznáme; uvařené nudle vyplavou k hladině.
    Nudle necháme okapat na sítu a uložíme je do předehřáté mísy, přelijeme omáčkou /viz níže) a promícháme. Nakonec ozdobíme petrželkou a podáváme.
    Příprava omáčky:
    V pánvi ohřejeme olej a osmahneme cibuli a česnek asi během 2 minut. Přidáme žampióny a slaninu. Smažíme dalších 5 minut pak vmícháme sýr, smetanu a petrželkou a okořeníme.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]