Estonský bramborový salát s červenou řepou
("Estonian Cuisine", národní recept zařazen do DDK při příležitosti přijetí země do EU, květen 2004, estonská kuchyně)

Estonsko - bylo přijato do EU současně s Českou republikou a dalšími kandidátskými zeměmi dne 1. května 2003. V Evropském parlamentu bude zemi zastupovat 6 poslanců a v ministerské Evropské radě budou zasedat 4 zástupci. Tento salát obsahuje vařenou červenou řepu, jejíž sladká chuť velmi dobře ladí se slanou chutí slanečka a naložených sladkokyselých okurek.

Suroviny pro 10 až 12 osob:
  • 700 g vařené červené řepy
  • 400 g vařených brambor
  • 200 g vařené karotky
  • 1 středně slaný slaneček (můžeme vzít uzenáče)
  • 1 - 2 naložené sladkokyselé okurky
  • 2 jablka
  • 200 g pečeného vepřového nebo vařeného hovězího masa
  • 2 - 3 vejce uvařená natvrdo
  • 600 ml kyselé smetany
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička hořčice
  • trochu cukru dle chuti
  • jarní cibulka na ozdobení

    Postup přípravy:
    Oloupeme brambory i řepu, ostrouháme mrkev a jablka zbavíme slupky. Rybu nakrájíme na kousky - filety. Z filet odstraníme kůži a zbavíme je i těch nejmenších kostiček. Kromě vajíček všechno nakrájíme na malé kostky. Smícháme kyselou smetanu, s hořčicí, solí, cukrem a tak připravíme zálivku. Se zálivkou smícháme i všechny ostatní suroviny a směs uložíme zakrytou do chladničky na jednu až dvě hodiny. Pokrm vyjmeme až před podáváním. Salát navršíme na mísu nebo talíř a povrch posypeme jemně nasekanými vejci a ozdobíme jarní cibulkou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]