Teplý bramborový salát
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 1999)

Suroviny:
  • 1 kg vařených brambor
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • 125 ml horké vody
  • 4 - 5 lžic octa
  • sůl, pepř
  • cukr
  • ocet
  • 1 lžíce nakrájené petrželky


  • Postup přípravy:
    Brambory uvaříme, oloupeme a necháme vychladnout. Na tuku vyškvaříme slaninu, a získaný tuk procedíme do salátové mísy. Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme k tuku, stejně tak horkou vodu, ocet, sůl, pepř a cukr. Vše promícháme a přidáme k bramborám nakrájeným na plátky a vložíme do předem vyhřáté trouby. Troubu hned vypneme a necháme zde salát 30 - 45 minut v teple "táhnout". Občas lehce zamícháme. Nakonec přidáme petrželku a podáváme.
    ». . .No, málem bych zapomněl. "Pommes a l´huile" čili brambory na oleji. Rohlíčky jsou k tomu nejlepší. Brambory se uvaří ve slupce, pak se oloupou ještě vlažné, nakrájejí s na kolečka a dají do mísy, posolí, polejí dobrým olivovým nebo arašídovým olejem a posypou velkým nožstvím, ale opravdu velkým množstvím rozsekané zelené petržele. Promíchá se to všechno a je hotovo. Dá se to jíst ke všemu i samotné, jak kdo chce. To je salát, který já nejraději, i když mám jinak všechny saláty rád.«

    (Jan Goldhammer (1910-1990): "Výtvarníci labužníci", Praha 1970)


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]