Mexický bramborový salát s "gaucamole"
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str 735, Nakladatelství Columbia Praha, 2000, mexická kuchyně)
Gaucamole - je mexický název pro rozdrcené zralé avokádo s různými přísadami. Přestože slovo avocado se používalo v angličtině už od 17. století, název zelené avokádové pasty gaucamole se objevil teprve začátkem 12. století. Název je odvozen od dvou slov aztéckého jazyka "náhuatl": ahuacatl (varle), které Aztékům avokádo připomínalo tvarem, a molli (omáčka). Původně se omáčka podávala jako dip k různým předkrmům, ale dnes je velmi populární a vyskytuje v mnoha variantách a má spoustu dalších použití. Je součástí mnoha salátů, základem dresinků a doplňkem mnoha jídel (např. nachos - kukuřičných chipsů přelitých horkým taveným ostrým sýrem, tamales - jídlo balené v kukuřičné slupce nebo v nouzi v pergamenu naplněné hustým kukuřičným těstem a masitou nebo jinou náplní, fajitas - specialita z hovězího masa). Dužina avokáda snadno tmavne okysličováním, můžeme tomu údajně (dle M. D. Klímy) zabránit zahrabáním pecky z rozmačkané guacamole, kterou pak před podáváním vyndáme. Také pomůže okyselení směsi citrónovou šťávou. V kyselém prostředí oxidace probíhají mnohem pomaleji, což je nejpoužívanější ochrana proti zhnědnutí u ovocných a zeleninových salátů.
Suroviny:
Na guacamole:
  • 1 avokádo
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku, rozetřený
  • 1 cibule, nasekaná
    Na vlastní salát
  • 4 velké brambory, na silnější plátky
  • 2 velká rajčata na plátky
  • 1 zelená chilli paprička, bez semínek na plátky
  • 1 žlutá paprika, bez semínek a na plátky
    Na ozdobení:
  • 2 lžice čerstvé koriandrové natě (nebo petrželové natě - DDK)
  • sůl a pepř
  • citrónové klínky na ozdobu


  • Postup přípravy:
    Příprava "guacamole":
    Avokádo podélně rozkrojíme a obě půlky proti sobě mírně pootočíme a tím uvolníme od pecky. Vyjmeme pecku, která zůstane uchycená obvykle v jednom z dílů avokáda. Lžící podebereme a vydloubneme z obou polovin ovoce dužinu, kterou v misce rozmačkáme dřevěnou vařečkou nebo vidličkou. Přidáme olej, citrónovou šťávu, česnek, cibuli a promícháme. Do směsi zahrabeme pecku a misku přikryjeme fólií, to proto, aby směs neztratila barvu a neztmavla postupným okysličováním.
    Příprava vlastního salátu:
    Plátky brambor vaříme asi 10 - 15 minut až změknou, necháme okapat a vychladnout. V míse smícháme rajčata s chilli papričkou, žlutou paprikou a bramborami. Guacamole naneseme lžící na bramborovou směs a prosypeme koriandrem (petrželovou natí - DDK), osolíme, opepříme a povrch ozdobíme citrónem, nakrájeným na užší klínky.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]