Jamieho bramborový salát k restované rybě
(Jamie Oliver: "Návraty šéfkuchaře - Nezadané dívky", seriál BBC 2, zařazeno do DDK v únoru 2003)

Suroviny:
  • 700 g brambor uvařených ve slupce
  • 4-5 lžic extra panenského oleje
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce kaparů
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1/2 střední červené cibule nebo jarní cibulky
  • jemně nasekané stvoly řapíkatého celeru, včetně žlutého srdíčka

    Postup přípravy:
    Uvaříme nové brambory ve slupce a nakrájíme na kousky. Trik dobrého bramborového salátu je v tom, že musíme nakrájet a marinovat brambory dokud jsou ještě horké. Když připravujeme jakýkoliv bramborový salát, nečekáme až brambory vychladnou (to vždy říkala a dělala i naše kyjovská bábinka - DDK). Dokud jsou totiž horké, nasáknou krásně všechny chutě a vůně. Nejlépe, když jsou ještě úplně vařící. Nakrájené je vkládáme do přiměřeně velké mísy, přilijeme extra panenským olivovým olejem, přidáme pořádnou špetku soli, pepře a kapary. Někomu moc kapary nechutnají, jsou hodně slané, ale když přidáme něco hodně slaného k něčemu hodně teplému, třeba právě teď k těm horkým bramborám, které normálně stejně dost solíme, tak natáhnou do sebe všechnu sůl z kapar a bude to v pořádku. Ještě přidáme citrónovou šťávu z jednoho citrónu. Vymačkáme ho přes prsty a tak lehce zachytíme nahořklé pecičky. Pak nasekáme nadrobno asi půlku červené cibule a přidáme ji k bramborám. Místo cibule můžeme použít zelenou jarní cibulku. Do bramborového salátu se výborně hodí čerstvý řapíkatý celer. Celer je moc výborná věc. Vnější listy můžete použít například na omáčky, vnitřní listy se zase hodí do polévek. Když se dostaneme až k srdíčku, najdeme tam jemné, krásně žluté listy - a právě ty použijeme do našeho salátu. To je nejlepší část z celeru, ale někdo prý tuhle část vyhazuje do koše, a to je velká škoda. Ten bílý kousek i ty lístky jsou z řapíkatého celeru úplně nejlepší a vůbec si nenechejme nakukat, že tomu tak není. Zelené listy jsou nahořklé, ale ty žluté chutnají fantasticky. Jemně celer nakrájíme a přidáme do salátu. A teď to všechno musíme důkladně promíchat rukama, jinak to nejde.
    K tomuto salátu se výborně hodí např. opečené stejky z ryby, nejlépe z tuňáka. Jenom stejky z ryby (asi 2 cm silné) mírně posolíme, rukama je lehce potřeme olivovým olejem a zprudka opečeme na předem pořádně rozpálené ploché grilovací pánvi. Každou stranu opékáme asi minutu; můžeme k tomu použít i rozpálenou troubu. Potřebujeme jenom, aby se utvořila na povrchu kůrčička a uprostřed ryba zůstala krásně růžová, či přesně taková, jak si přejeme. V hmoždíři rozdrtíme pořádnou hrst bazalky se solí, trochou olivového oleje a kapkou citrónové šťávy. Tato voňavá směs je skvělá na ryby, i na kuře, na vepřové. Když bylinky rozmělníme v hmoždíři, uvolníme z nich všechny báječné chutě a voňavé silice. Když je ryba hotová, tak ji touto bazalkovou směsí rybu potřeme. Vypadá to a chutná úžasně!
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]