Bramborové šlejšky - šuperlíky či rejpulce
(Ze zápisníku bábinky Věry Čermákové z Kyjova, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 800 g oloupaných brambor uvařených ve slupce
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žemle
  • sůl
  • 40 g sádla


  • Postup přípravy:
    Brambory uvaříme ve slupce den předem a oloupeme. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme prosetou mouku, vejce a sůl, rychle zpracujeme v těsto (stáním řídne !, poněvadž osolené brambory rychle pouští vodu) a uděláme malé tenké válečky. Válečky vsypeme do vařící osolené vody, uvaříme ocedíme. Po odkapání vody je rozložíme společně se žemlí pokrájenou na kostičky, na dobře promaštěný pekáč a krátce zapečeme v troubě. Podáváme buď se zelím nebo posypané strouhaným perníkem, omaštěné máslem a pokapané medem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]