Škubánky s brusinkami
(Libuše Vlachová:"Krajové hodování", Střední Čechy, česká kuchyně)
Škubánky - podáváme podle krajových zvyklostí s mákem a cukrem, maštěné máslem nebo sádlem nebo sypané tvarohem s cukrem a maštěné máslem. Na Slovácku se škubánky tzv. "metyja" ještě doplnila povidly a případně ještě zapekla.
Suroviny:
  • 700 g oloupaných brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 120 g másla
  • brusinkový kompot
  • 150 ml mléka
  • 150 g tvrdého tvarohu
  • moučkový cukr


  • Postup přípravy:
    Oloupané brambory pokrájíme na stejně velké kousky, vložíme do vařící, mírně osolené vody a uvaříme téměř do měkka. Vodu z brambor částečně slijeme tak, aby sahala asi do poloviny vrstvy brambor, rovnoměrně je zasypeme moukou. Obrácenou vařečkou uděláme do vrstvy mouky a brambor několik otvorů a necháme je na malém plaménku dovařit a mouku propařit. Pak brambory dobře rozšťoucháme a umícháme v hladké husté těsto. Lžící namáčenou v rozehřátém másle vykrájíme z těsta velké noky, na talířích je podlijeme horkým mlékem. Noky poklademe brusinkovým kompotem, posypeme strouhaným tvarohem a cukrem a přelijeme rozehřátým máslem.

    Bramborové opečenky ze škubánků
    Do zbylých škubánků zapracujeme trochu mouky, případně i vejce, rozválíme, a skleničkou pak vykrajujeme kolečka, která na tuku opékáme a podáváme jako příkrm k zelenině.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]