Slovenské strapačky - halušky
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha Labužník, str. 127, Pannonia Budapešť 1960, slovenská kuchyně)
Suroviny:500 g brambortmavší mouka podle potřeby1 vejce1 lžíce sádla80 g slaniny100 g ovčího sýra (brynzy)sůl
Postup přípravy:
Očištěné syrové brambory nastrouháme a smícháme s vejcem, solí, lžíci sádla a tolika tmavší mouky, kolik jí směs pojme. Umícháme těsto, z něhož vykrajujeme noky a zvolna vaříme v osolené vodě. Mezitím vyškvaříme na kostečky nakrájenou slaninu, vybereme škvarky a do rozpáleného sádla vhazujeme uvařené a scezené noky. Pak je promícháme se sýrem, upravíme na mísu a posypeme škvarky ze slaniny.
ZPĚT do kapitolyHOME