Bublání a pištění - Bubble and Squed
("Recipe Courtesy of Jennifer Paterson and Clarissa Dickson Wright", TV Spektrum seriál: "Dvě dámy při těle", 2002, anglická kuchyně)
Bubble and squeak - v překladu "bublání a pištění" je starodávné anglické jídlo, Je nazvané podle zvuku surovin, které vydávají při přípravě pokrmu na pánvi při intenzivním smažení; prý je to také podle zvuku, který vydává náš hladový, již nedočkavý žaludek. Některé prameny uvádějí, že jídlo bylo původně připravováno ze studeného vařeného hovězího masa a nasekaného zelí; jiné zdroje zase říkají, že původními surovinami byly jen brambory a zelí a konečně je verze, že původní pokrm obsahuje všechny tři ingredience - tj. brambory, zelí i hovězí. V současné Anglii se používá výše uvedený pokrm k dalšímu využití zbylých brambor a zelí např. od večeře. Jídlo mně připomína např. Kvábky z Jižní Moravy nebo lepenici z kyselého zelí ze Západních Čech. U nás však takto ochucenou bramborovou kaši většinou již dále neopékáme na pánvi -, ale bábinka mně je podobně připravovala a já je měl strašně rád.
Suroviny:
  • 450 g vařených studených brambor
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 60 g tuku z pečeně nebo vyškvařené sádlo
  • 230 g vařeného zelí nebo růžičkové kapusty, nasekané
  • sůl, pepř - čerstvě drcený


  • Postup přípravy:
    Jemně nasekáme brambory a mírně je pomačkáme. Na pánvi rozpustíme polovinu množství tuku a na něm orestujeme cibulku do sklovita. Do brambor zamícháme zelí (nebo růžičkovou kapustu) a dochutíme solí a pepřem. Přilijeme tuk z masového výpeku nebo vyškvařené sádlo. Připravenou hmotu ("bubble") natlačíme ji do rozpáleného tuku na pánvi a orestujeme na středním ohni tak, až je spodní strana do zlatohněda. Pak "bubble" vyjmeme. Na pánev přidáme zbytek tuku a opečeme hmotu i z druhé strany.
    Malinko pozměněný recept a čistě vegetariánskou verzi uvedla také ve své obsáhlé sbírce Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová.
    nahoru

    Bublání a pištění s tofu
    (Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:" 1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbia Praha, 2000)
    Suroviny:
  • 450 g vařených brambor na kostičky
  • 2 pórky, jemně nasekaná
  • 8 lžíc oleje
  • 225 g kapusty, nastrouhané
  • 1 stroužek česneku, rozetřený
  • 225 g uzeného tofu, na kostičky
  • sůl, pepř - čerstvě drcený
  • pórek na ozdobu


  • Postup přípravy:
    Doměkka uvařené kostky brambor, okapeme a rozmícháme. V jiném hrnci 5 minut blanžírujeme v horké vodě kapustu, okapeme ji a přidáme do brambor. Na těžké pánvi rozpálíme olej, přidáme česnek, porek a 2 - 3 minuty osmahneme a vmícháme do brambor s kapustou. Přidáme uzené tofu, osolíme, opepříme a osmažíme na mírném ohni 10 minut. Pak opatrně směs obrátíme a pokračujeme ve smažení i na druhé straně. Podáváme ozdobené pórkem

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]