Latkes - židovské bramboráky
(Klára Březinová: Latkés jíme o chanuce" (recept upraven), Nový Orient, str. 336, čís. 10, 2001, židovská kuchyně)
V době, kdy křesťané slaví svátek narození Krista, připomínají si Židé událost, která se stala v době panování Antichona IV. Tento seleukovský panovník zakázal studovat Tóru a dodržovat ustanovení jejich zákona. Dohnal Židy k povstání, ve kterém zvítězili a na památku této události a zázraku jež se stal, kdy olej po zapálení svícnu "menory" vydržel svítit místo jednoho dne osm dní. Tento den si připomínají židé svátkem "chanuka", při kterém se v domácnosti zapalují postupně po sedm dní světla na semiramenném svícnu ("chanukija"). Svátky mají radostný průběh, lidé se navštěvují, pořádají večírky atd. Na svátečním stole se objevují jídla symbolicky smažená na oleji. Oblíbené jsou například "latkes" - placky ze syrových brambor a kynuté koblihy "sufganijot" plněné zavřeninou. Podle jisté tradice převzali bramborové placky židé z Ukrajiny, kde byly považovány za výbornou přílohu k vánoční huse. Nápadná je podoba s našim bramborákem neboli "cmundou". Jako řada jídel mají latkes své varianty podle místní tradice a zvyklostí. Někde se jí samostatně, ale jsou známé kombinace se smetanou, cukrem, jogurtem či jablečnou omáčkou.
Latkes - židovský bramborák Suroviny:
  • 1-1,3 kg brambor, nastrouhaných
  • 1/2 šálku macesové či polohrubé mouky
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř případně ještě paprika, podle chuti
  • rostlinný olej na smažení

    Postup přípravy:
  • Brambory nastrouháme nebo rozdrtíme nahrubo v kuchyňském robotu.
  • Vložíme do osolené vody abychom, zachovali jejich světlou barvu a na vzduchu oxidací nezhnědly
  • Nastrouhané či drcené brambory zbavíme na sítu veškeré kapaliny, ještě je důkladně vyždímáme v rukou a vložíme do mísy.
  • Přidáme mírně rozkvedlaná vejce a ostatní suroviny, kromě oleje.
  • Na pánvi rozehřejeme na středně horkém plameni olej.
  • Pomocí lžíce vkládáme do rozpáleného oleje bramborovou směs (až 4 dávky - dle velikosti pánve) a lžící je plošně rozprostřeme do oválu.
  • Placky opékáme asi tři minuty z obou stran dozlatova.
  • Usmažené placky laktes vyjmeme, zbavíme nadbytečného oleje položením na papírové ubrousky a podáváme např. zdobené smetanou nebo jablečným pyré.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]