Bramborové karbanátky (Maryna Klimentová, Svatopluk Štampach:"Pochoutky z brambor", s. 77, Avicena Praha, 1986, česká kuchyně)
Suroviny:
500 g vařených oloupaných brambor, na čtvrtky
sůl
3 žemle
1 šálek mléka
1 menší cibule, nadrobno
20 g tuku
2 vejce
majoránka
2 bílky
4 lžíce strouhanky
tuk na smažení
Postup přípravy: Odcezené ve slané vodě doměkka uvařené brambory vložíme do horké truby a necháme chvíli proschnout. Pak je rozmačkáme na kaší, přidáme v mléce máčené vymačkané žemle, dozlatova osmaženou cibulku, špetku majoránky a vejce. Zpracujeme těsto, které rozdělíme na stejné kousky. Rukou tvoříme menší ploché karbanátky, které namočíme v bílku a v prosáté strouhance. Osmažíme je po obou stranách na horkém tuku. Podáváme s nakládanou nebo čerstvou zeleninou (salátem). nahoru
Bramborové karbanátky s houbami a pažitkou ("Prima vařečka", TV Prima, únor 2001)
Suroviny:
1 kg vařených brambor, nastrouhané
3 cibule, drobně nakrájené
1 lžíce sádla
3 lžíce sušených namočených, pak pokrájených hub
hrubá mouka
sůl, pepř
nastříhaná pažitka
2 vejce
mléko
strouhanka
olej
kečup
Postup přípravy: Namočené houby povaříme 10 minut. Scedíme je a drobně nasekané je přidáme k bramborům. Cibuli osmažíme na sádle a i s tukem ji přimícháme do brambor. Přidáme vejce a podle potřeby 3 lžíce mouky. Osolíme, opepříme, přidáme drobně nastřihanou pažitku nebo cibulovou nať. Vypracujeme těsto. Z těsta formujeme karbanátky, které namočíme v rozšlehaném vejci s mlékem, obalíme ve strouhance a usmažíme po obou stranách dozlatova. Podáváme polité kečupem a obložené salátem. nahoru ZPĚT do kapitoly