Bramborové karbanátky
(Maryna Klimentová, Svatopluk Štampach:"Pochoutky z brambor", s. 77, Avicena Praha, 1986, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 500 g vařených oloupaných brambor, na čtvrtky
  • sůl
  • 3 žemle
  • 1 šálek mléka
  • 1 menší cibule, nadrobno
  • 20 g tuku
  • 2 vejce
  • majoránka
  • 2 bílky
  • 4 lžíce strouhanky
  • tuk na smažení


  • Postup přípravy:
    Odcezené ve slané vodě doměkka uvařené brambory vložíme do horké truby a necháme chvíli proschnout. Pak je rozmačkáme na kaší, přidáme v mléce máčené vymačkané žemle, dozlatova osmaženou cibulku, špetku majoránky a vejce. Zpracujeme těsto, které rozdělíme na stejné kousky. Rukou tvoříme menší ploché karbanátky, které namočíme v bílku a v prosáté strouhance. Osmažíme je po obou stranách na horkém tuku. Podáváme s nakládanou nebo čerstvou zeleninou (salátem).
    nahoru

    Bramborové karbanátky s houbami a pažitkou
    ("Prima vařečka", TV Prima, únor 2001)

    Suroviny:
  • 1 kg vařených brambor, nastrouhané
  • 3 cibule, drobně nakrájené
  • 1 lžíce sádla
  • 3 lžíce sušených namočených, pak pokrájených hub
  • hrubá mouka
  • sůl, pepř
  • nastříhaná pažitka
  • 2 vejce
  • mléko
  • strouhanka
  • olej
  • kečup


  • Postup přípravy:
    Namočené houby povaříme 10 minut. Scedíme je a drobně nasekané je přidáme k bramborům. Cibuli osmažíme na sádle a i s tukem ji přimícháme do brambor. Přidáme vejce a podle potřeby 3 lžíce mouky. Osolíme, opepříme, přidáme drobně nastřihanou pažitku nebo cibulovou nať. Vypracujeme těsto. Z těsta formujeme karbanátky, které namočíme v rozšlehaném vejci s mlékem, obalíme ve strouhance a usmažíme po obou stranách dozlatova. Podáváme polité kečupem a obložené salátem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]