Bramborák se zelím
(Bábinčiny výpisky, Kyjov, česká kuchyně)
Suroviny:
  • 1 kg nastrouhaných syrových brambor
  • 100 -150 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 200 g kyselého zelí
  • sůl
  • mletý kmín
  • olej nebo ztužený pokrmový tuk na smažení
    Postup přípravy:
  • Nastrouhané brambory vymačkáme (stlačením v cedníku nebo utěrce), osolíme, přidáme vejce, jemně nasekané kyselé zelí i s lákem a kmín.
  • Přidáme tolik hrubé mouky, aby vzniklo husté těsto.
  • Lžící přenášíme těsto na rozehřátý tuk na pánvi, zploštíme na placku a po obou stranách upečeme.
  • Kdo chce, potře si bramborák utřeným česnekem.

    Bramborák s tvarohem
    Návštěvník DDK pan Jiří Václavovič, velký milovník bramborových jídel, nám poslal recept na bramborák s tvarohem. Vzhledem k tomu, že jej dělá "od oka" odkazuje se na výše uvedený recept "Bramborák se zelím", neboť má podobné složeni. Místo zelí však vmícháme do nastrouhaných brambor kostku měkkého tvarohu, přidáme majoránku česnek a špetku pepře. Chutí mu tento bramborák připomíná "Chodský toč", který v dělala jeho maminka, když těsto podobného složení pekla na sádlem vymaštěném pekáči v troubě. S tvarohem je připravováno podobně "brandeburské puffer"
    » Nikomu neradim, aby lidem u Domstavu řek: "Nemáte náhodou sejkoru" Tak mně na ni špetá"! A je oheň na střeše. Sejkory sou naše kerkonošské jíllo, pomalu tak slauný jako naše kyselo. Nastrouhaj se syrový bandory, vosolej, přidá se kmin, česnek, cibule a to řídký těsto se rozplácne na žavou plotnu. Po chvíli se sejkora obrátí, a dyž je po vobouch stranách dorůžova upečená, volípne se, škvařeným máslem vomastí a je. Té pochoutky! Naše lidi, který osud zavál do velkejch měst, přicházej vobčas do svejch ronnejch chaloupek; nejčastěj vo Dušičkách a vo vánocích. A dyž je příbuzný chtěj parádně uctíť, upečou jim na jejich přání sejkory.«

    (Jan Buchar - lidový vypravěč: "Bylo hůř a lidi nechválili", 1984)
    Poznámka DDK:
    Sejkory
    - v Podkrkonoší je dělali z těsta jako na bramborák, které nalili na plotýnku potřenou kůží od slaniny nebo štětcem namočeným v sádle. Zde je dobře, dokřupava vypekli a upečené mastili sádlem nebo máslem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME